2 May 2016

STOP VERVOLGING TIBETAANSE SCHRIJVERS

STOP VERVOLGING
TIBETAANSE SCHRIJVERS


Teken ook onze petitie!

Kom op 5 mei naar onze infostands!



Actieposter Tibetaanse schrijversActieposter Tibetaanse schrijvers

In februari 2016 werd de invloedrijke Tibetaanse schrijver en blogger Shokjang tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij is een van de vele schrijvers, bloggers, artiesten, onderwijskundigen en intellectuelen die nu gevangen zitten omdat ze schreven over het Chinese beleid en de impact daarvan op de Tibetanen in Tibet. Het signaleert de toegenomen vervolging van Tibetaanse intellectuelen.


Sinds voorjaar 2008, na een golf van protesten tegen het Chinese beleid is er een krachtige literaire en culturele opleving in Tibet wat geworteld is in een sterk gevoel voor de Tibetaanse identiteit. Schrijvers, die gedrukte teksten en internet gebruiken, en die vaak zowel vloeiend Chinees als Tibetaans spreken, staan in de voorhoede van deze protesten.


Doordat zij het Chinese beleid in Tibet durft te bekritiseren, vormt deze nieuwe generatie Tibetanen een meer directe uitdaging voor de Chinese Communistische Partij dan voorheen. Daardoor lopen individuen grotere risico’s. Voor het eerst sinds het einde van de Culturele Revolutie in 1976 zijn zangers en schrijvers het doelwit van een drijfjacht tegen de Tibetaanse cultuur. Vrijwel iedere uitdrukking van de Tibetaanse cultuur die niet bekrachtigd is door de Chinese regering kan als ‘separatisme’ aangemerkt worden.


Hoewel veel Tibetaanse intellectuelen buiten China niet zo bekend zijn als de Chinese Nobel Vesprijs laureaat en dissident Liu Xiaobo zijn ze geliefd bij de Tibetanen, en ondergaan ook zij lange gevangenisstraffen voor hun vreedzame uitingen. Er zitten in Tibet op dit moment rond 60 Tibetaanse schrijvers en artiesten een lange gevangenisstraf uit, zoals Kunchok Tsephel (15 jaar), Tsultrim Gyaltsem (13 jaar) en Migmar Dhondup (14 jaar).

 

Teken ook onze petitie!

Kom op 5 mei naar onze infostands!

 

STEUN VRIJHEID IN TIBET!

Help mee om de mensenrechtensituatie in Tibet te bevorderen:

• onderteken onze petities op onze website

• deel onze acties via social media en in jouw netwerk

• bestel kosteloos het ‘Steun-Tibet info pakket’

• organiseer een lezing, filmvertoning of sponsoractie bij u in de buurt

• steun met een donatie

• word vrijwilliger

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer