27 juli 2012

Stavros Lambrinidis benoemd tot eerste speciale EU-vertegenwoordiger voor de mensenrechten

Gisteren benoemde de Raad van de Europese Unie op voorstel van Catherine Ashton, EU-hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid / vice-voorzitter van de Europese Commissie, de Griek Stavros Lambrinidis tot de eerste EU-Speciale Vertegenwoordiger voor de mensenrechten (EUSR). De heer Lambrinidis zal op 1 september aantreden met een eerste mandaat, dat loopt tot 30 juni 2014.

De heer Lambrinidis zal hiermee de eerste thematische EU-Speciale Vertegenwoordiger zijn. Zijn benoeming volgt op de vaststelling van Strategisch Kader van de EU en het Actieplan voor Mensenrechten en Democratie op 25 juni 2012. Zijn mandaat zal breed en flexibel zijn om zich te kunnen passen aan uiteenlopende omstandigheden. De heer Lambrinidis zal nauw samenwerken met de Europese Dienst voor Extern Optreden, die hem volledige ondersteuning zal verschaffen.

International Campaign for Tibet verwelkomt de benoeming van de EUSR voor mensenrechten en is ervan overtuigd dat de heer Lambrinidis zal bijdragen in de integratie van mensenrechten in het buitenlands beleid van de EU. Bij het feliciteren van de heer Lambrinidis met zijn benoeming, zei de EU Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Catherine Ashton: “Mensenrechten zijn een van mijn hoogste prioriteiten en een zilveren draad, die door alles loopt wat we doen in onze externe betrekkingen. Dit is dus een belangrijke portfolio voor de Europese Unie en voor mij persoonlijk.” ICT vraagt ??de EU om in elk aspect van haar betrekkingen met de Volksrepubliek China gebruik te maken van de mensenrechten als “zilveren draad”. Gezien de huidige crisis in Tibet en de golf van zelfverbrandingen in de Tibetaanse gebieden van China, roept ICT de SVEU voor de Mensenrechten verder op om ervoor te zorgen dat de situatie in Tibet haar lijst van aandachtspunten staat.

Tsering Jampa, directeur van ICT Europe zei: “Wij zijn blij met de benoeming van de heer Stavros Lambrinidis als SVEU voor de Mensenrechten en zien er naar uit om met hem samen te werken op gebied van mensenrechten in Tibet. Dit is een geweldige kans voor de EU om haar wereldwijde inzet voor de bevordering en bescherming van mensenrechten te laten zien, ook in haar betrekkingen met China. De SVEU voor de Mensenrechten moet waarborgen dat de mensenrechten op elk niveau van de EU-China betrekkingen deel uitmaken en er in het bijzonder voor zorgdragen, dat de EU duidelijk is over welke verbeteringen zij van Chinese overheid in Tibet verwacht, en wat de gevolgen zullen zijn, als ze dat niet doen.”

De heer Lambrinidis is geboren in Athene. Hij was advocaat, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Griekenland en voormalig vice-voorzitter van het Europees Parlement. Tussen 2004 en 2009 diende hij als vice-voorzitter van den parlementaire commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Eerder in zijn carrière was hij voorzitter van het Comité voor de Mensenrechten in de Orde van Advocaten van Washington, DC.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer