24 February 2022

Solidariteit met Oekraine, opiniestuk door Wangpo Tethong

Solidariteit met Oekraïne

Op 6000 kilometer van de plaats van handeling zit één persoon voor de TV en kijkt met begerige belangstelling naar de gebeurtenissen in Oekraïne en Europa.

Zal de door de VS geleide coalitie de kracht hebben om stand te houden tegen de invasie van Poetin en de schending van het internationaal recht? Hij zal nauwlettend toezien en wachten tot het eerste Europese land zich terugtrekt uit het bondgenootschap, dat de afgelopen weken een verbazingwekkende eensgezindheid aan de dag heeft gelegd.

Hij zal voor zichzelf conclusies trekken. Hij zal denken aan zijn onbevredigde Taiwan-lust. Kan hij nog één keer de duimschroeven aandraaien in Hongkong? Hoe lang zal het duren voor hij weer ongehinderd kan optreden in Oost-Turkestan? Zal de illegale bezetting van Tibet snel vergeten zijn? Hij zal zich nu al in de handen wrijven en de wereld voor een voldongen feit stellen met de uitroeiing van de Tibetaanse identiteit – wat niets anders is dan een ander woord voor culturele genocide?

Wanneer zal zijn nachtmerrie-achtige visie van een Chinees keizerrijk werkelijkheid worden?

De liberale en democratische waarden hebben in de afgelopen zeven decennia geleid tot een ongelofelijke welvaart in Europa. Maar ook tot een verzwakking van de wil om voor vrijheid te strijden. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden de Europese landen, die geconditioneerd zijn in kortetermijn- en egoïstisch staatsmanschap, geconfronteerd met de fundamentele vraag of zij bereid zijn offers te brengen om de vrede te bewaren. Voorlopig hebben we het over hogere energieprijzen. Maar dit kan spoedig veranderen.

Tegenover de opstand van de autocraten in Moskou en Peking hebben wij de democraten nodig om zich te verenigen.
Samen met de vrijheidslievende mensen over de hele wereld denken ook wij Tibetanen in deze moeilijke uren aan de mensen in Oekraïne. Aan de soldaten aan het front, aan hun gezinnen, de kinderen, vrouwen en mannen. Mijn solidariteit gaat ook naar hen uit.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...