21 June 2021

Slachtoffers van martelingen zijn het gezicht van campagne tegen de martelingen in Tibet

Vijf Tibetanen die martelingen in hun thuisland hebben overleefd, sluiten zich deze week aan bij een campagne van International Campaign for Tibet (ICT) om een licht te laten werpen op de martelingen door China in Tibet.

De campagne End Tibet Torture van ICT omvat video’s, kaarslichtjes, berichten op sociale media en meer. Het hoogtepunt van de campagne is 26 juni, de Internationale Dag ter ondersteuning van slachtoffers van marteling.

Tot 26 juni zal ICT elke dag video’s delen van Tibetanen die martelingen hebben overleefd. Zij laten hun stem horen ten behoeve van andere Tibetanen die nog steeds worden gemarteld in de gruwelijke gevangenissen van China.

“Op dit moment martelt China honderden onschuldige Tibetanen alleen maar omdat ze hun basisrechten uitoefenen. Talloze andere Tibetaanse martelslachtoffers zijn al gestorven,” zei Kai Mueller, ICT’s VN-pleitbezorger en uitvoerend directeur van ICT Duitsland.

“Met onze campagne End Tibet Torture willen we niet alleen de slachtoffers van martelingen eren, maar ook China’s afschuwelijke mishandeling van het Tibetaanse volk onder de aandacht brengen.”

 

Tibetaanse slachtoffers van martelingen

Tibet wordt geregeerd door China’s autoritaire regering en is volgens Freedom House samen met Syriè het minst vrije land op aarde.

Sinds China meer dan 60 jaar geleden Tibet veroverde, hebben de Chinese autoriteiten onnoemelijk veel Tibetanen gemarteld. Vijf van deze slachtoffers, die erin slaagden deze martelingen te ontvluchten, zullen deze week het gezicht zijn van de campagne van ICT.

ICT zal deze week elke dag een nieuwe video laten zien waarin telkens een Tibetanen die martelingen in hun thuisland hebben overleefd het opneemt voor een andere Tibetaan die nog steeds wordt gemarteld.

Hieronder vast een overzicht van de Tibetanen die in de video´s terugkomen:

  • Ngawang Sangdrol spreekt voor Wangdu: Ngawang is een vreedzame demonstrant die op 13-jarige leeftijd de gevangenis inging. In de gevangenis maakte hij deel uit van de 14 nonnen van Drapchi 14. Deze groep stond bekend om hun moed en solidariteit in de beruchte Drapchi gevangenis. Sangdrol zal spreken voor Wangdu. Wangdu werd in 2008 tot levenslang veroordeeld omdat hij informatie over Tibet zou hebben doorgespeeld aan mensen buiten Tibet.
  • Phuntsog Nyidron Sanaschiga spreekt voor Soghar Lodoe Gyatso: Phuntsog Nyidron Sanaschiga is een ander lid van de 14 nonnen van Drapchi. Zij zal spreken voor Soghar Lodoe Gyatso, die in 2018 een gevangenisstraf van 18 jaar kreeg nadat hij een soloprotest voor wereldvrede had uitgevoerd, kort nadat hij was vrijgelaten nadat hij meer dan 20 jaar in de gevangenis had gezeten.
  • Rinzin Choekyi spreekt voor Yeshi Choedon: Rinzin Choekyi is een ander lid van 14 nonnen van Drapchi. Zij zal spreken voor Yeshi Choedon, die in 2008 tot 15 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat hij informatie zou hebben verstrekt aan aanhangers van de Dalai Lama, de verbannen spirituele leider van Tibet.
  • Dhondup Wangchen spreekt voor Thabkhe Gyatso: Dhondup Wangchen is een Tibetaanse filmmaker wiens moedige documentaire, “Leaving Fear Behind” leidde tot zijn gevangenisstraf en marteling. De documentaire gaat over de realiteit van het leven in Tibet voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Dhondup Wangchen zal spreken voor Thabkhe Gyatso, een Tibetaanse monnik die in goede gezondheid verkeerde toen hij naar de gevangenis ging, maar nu naar verluidt “half verlamd” is door de martelingen die hij heeft ondergaan.
  • Golok Jigme spreekt voor Gangkye Drubpa Kyab: Golok Jigme  is een Tibetaanse monnik die met Dhondup Wangchen heeft gewerkt aan “Leaving Fear Behind.” Hij zal spreken voor Gangkye Drubpa Kyab, een Tibetaanse schrijver die een boek schreef over het lijden van het Tibetaanse volk en de protesten in 2008 op het Tibetaanse Plateau.

Bekijk de eerste video in de serie, waarin Golok Jigme spreekt zich uit voor Gangkye Drubpa Kyab:

Omslagfoto: door izhar khan via Pexels

 

Tags: China, Tibet, torture
Share this
20 March 2025

Internationale Dag van het Geluk

Vandaag is de Internationale Dag van het Geluk. We staan we stil bij wat geluk werkelijk betekent. De woorden van ...

Lees meer
17 March 2025

Richard Gere ontmoet Nederlandse Parlementariërs 

Op de 66e herdenking van de Tibetaanse Opstand ontmoette Richard Gere, voorzitter van de International Campaign for Tibet, leden van ...

Lees meer