29 April 2015

Situatie van Tibetanen in Nepal na de aardbeving

Help Tibetanen in Nepal: Ga naar onze speciale Earthquake Relief Fund doneer pagina.

Dharamshala: Volgens op 27 april 2015 op het Bureau van Tibet in Kathmandu in Nepal ontvangen berichten, is er onder Tibetanen in Nepal als gevolg van de recente aardbeving veel schade aan eigendommen en een minimaal verlies aan mensenlevens. Aangezien als gevolg van de zware aardbeving en de meerdere naschokken de telefoon en internet-diensten niet werken, is de hier volgende berichtgeving hetgeen, wat het Bureau van Tibet heeft verzameld en afgeleid uit rapporten van kantoren in verschillende over Nepal verspreide Tibetaanse nederzettingen. 

Solokhumbu,  Walung en Rasogiri 
Volgens de informatie die door de Nederzetting Official van deze drie regio’s is gestuurd, is de muur van de openbare keuken in de Deling Solokhumbu nederzetting gebarsten; Voor het overige is er geen andere grote schade aan het levens of eigendommen. 
In de boven Solokhumbu is een huis ingestort. Volledige informatie is nog niet beschikbaar. 
In Rasogiri is een muur in het schoolgebouw en het huis gebarsten. Geen verlies van mensenlevens dusver is gemeld. 
Het Bureau van Tibet is niet in staat om contact te leggen met Tibetanen in de Walung regio, die op de grens van Nepal en Tibet ligt. 

Kathmandu, Swayambhu en Lo-tserok 
Volgens informatie uit deze regio’s zijn verschillende muren van Tibetaanse huizen in de Lo-Tserok nederzetting gebarsten. Scheuren in velden en landbouwgronden zijn ook gemeld. 
In Swayambhu heeft het rode gebouw in de buurt van de Swayambhu stupa geen ernstige schade. Een gebouw in de omgeving Kimtrol, waar twee Tibetaanse broers in een gehuurde kamer verbleven, is echter ingestort. Een van hen is overleden, terwijl de andere ernstige verwondingen heeft opgelopen en momenteel in een ziekenhuis is opgenomen. 

Boudha en Jorpati 
In Boudha en Jorpati heeft een gebouw, waar 37 Tibetaanse families in waren gehuisvest, ernstige schade opgelopen en staat het op instorten. Een 30-jarige Tibetaan Chime uit Boudha is overleden nadat muren tijdens de aardbeving op hem vielen. Veel mensen uit Boudha hebben ook schade aan hun huizen en huurwoningen gemeld. Het Libing Sendrak Rinpoche’s klooster heeft ook zware schade opgelopen. De meeste van de monnikskwartieren in het klooster hebben schade gemeld. Er is echter geen verlies van mensenlevens of letsel geweest. Veel nonnenkloosters in het gebied hebben ook schade gemeld. Een non is overleden tijdens de aardbeving, terwijl drie nonnen ernstige verwondingen hebben opgelopen en drie anderen lichte verwondingen hebben gemeld. Bij gelukkig toeval was het medische hulp team van de Snow Lion Foundation onder leiding van Mr. Sonam Tsering op bezoek bij het klooster en zijn artsen op dit moment bezig met de behandeling van gewonden. 

Pokhra 
Het Bureau van Tibet is niet in staat om contact te leggen met het Nederzetting kantoor in Pokhra. Particuliere bronnen bevestigen echter dat er geen verlies van mensenlevens of ernstige schade aan eigendommen is. 

Jwalakhel Tibetaanse handwerk nederzetting 
Het hoofdkantoor van het Tibetaanse ambachtelijke centrum Jwalakhel heeft schade opgelopen als gevolg van de aardbeving. Bovendien zijn de afscheidingsmuren van de nederzetting gebarsten. Er is echter geen verlies van mensenlevens gemeld. 

Tibetaanse grensnederzettingen in Dothang, Manang, Tsum,Nubri 
Het Tibet Bureau is niet in staat om contact te leggen met de Tibetaanse nederzettingen en families, die in grensgebieden als Dothang, Manang, Tsum en Nubri wonen. 

Bureau van Tibet, Kathmandu 
De oude personeelsverblijven hebben grote scheuren opgelopen en de weg naar het kantoor is geblokkeerd met puin, doordat de muren van de ene kant van de weg zijn ingestort. 

(Bijna alle Tibetanen in Nepal verblijven momenteel in tenten buiten hun huizen in open gebieden. Mensen kunnen nog steeds niet terug naar hun huizen, omdat ze vrezen voor meer naschokken van de aardbeving)

Help Tibetanen in Nepal: Ga naar onze speciale Earthquake Relief Fund doneer pagina.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer