11 October 2012

Rosenthal pleit voor Tibet tijdens zijn bezoek aan China

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet: ‘Wij zijn verheugd te vernemen dat demissionair minister Rosenthal tijdens een recent bezoek aan China heeft gepleit om de Nederlandse mensenrechtenambassadeur toestemming te geven voor een bezoek aan Tibet.

Gezien de kritische mensenrechtensituatie in Tibet hopen wij dat de Chinese leiderschap dit verzoek van de Nederlandse regering serieus neemt en zo’n bezoek mogelijk maakt.’

Uit protest tegen de Chinese overheersing hebben 53 Tibetanen zichzelf in brand gestoken, onder wie monniken, nonnen en nomaden. De laatste zelfverbranding vond plaats op 7 oktober in Nagchu, Oost Tibet. Gudrub, een 43-jarige schrijver  kwam hierbij om het leven. Hij riep op tot  vrijheid in Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama.

Massale aanwezigheid van Chinese paramilitaire troepen bij de kloosters, onderdrukking van de vrijheid van godsdienst en meningsuiting en willekeurige arrestaties hebben gezorgd voor een klimaat van angst en terreur onder de Tibetaanse bevolking. Tibet is momenteel hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Noot voor de redactie:

Klik hier voor meer informatie, beeldmateriaal van de rijksoverheid over bezoek Rosenthal aan China.

Voor meer informatie, beeldmateriaal, interviews:

Shiba Kumari Degenhart, Campaign Manager
T: +31 (0) 20 3308265 M: +31 (0) 6 41012687
E: [email protected]

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer