28 augustus 2011

Resolutie Europees Parlement over openingsceremonie Olympische Spelen

Het Europees Parlement heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin opgeroepen wordt om niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan als de Chinese autoriteiten niet bereid zijn om een dialoog te beginnen met de Dalai Lama om zo tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen voor Tibet.

De resolutie werd met 580 stemmen aangenomen. Er waren 24 tegenstemmen en 45 onthoudingen.

Volgens de resolutie moeten de EU-landen erop staan dat de Chinese regering zich houdt aan haar belofte die zij bij de toewijzing van de Spelen maakte dat het haar staat van dienst op het gebied van de mensenrechten en de democratische vrijheden zou verbeteren.

De resolutie is een duidelijk politiek signaal dat, als er geen gebaar richting een dialoog gemaakt wordt, veel regeringsleiders de openingsceremonie zullen boycotten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Gordon Brown gaven al eerder aan niet naar de opening te zullen komen. De Franse president Nicolas Sarkozy laat zijn komst afhangen van de opstelling van de Chinese regering. Frankrijk is komende zomer voorzitter van de EU.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer