12 January 2024

RAPPORT: PROPAGANDACAMPAGNE WIL TIBET UITWISSEN, DALAI LAMA BESMEUREN

Een 30 jaar durende campagne van de Chinese regering probeert Tibet uit te wissen en de Dalai Lama in diskrediet te brengen door middel van massale propaganda-uitgaven, beïnvloeders van sociale media, grenscontroles en meer, zegt een nieuw rapport van de International Campaign for Tibet.

“China’s external propaganda on Tibet: Erasing Tibet to ‘tell a good Chinese story’” is available to read now.

Lees het rapport (EN) >>

Het rapport beschrijft China’s voortdurende campagne om het wereldwijde verhaal over Tibet opnieuw vorm te geven als reactie op de hevige kritiek op China’s mensenrechtenschendingen en de wereldwijde steun voor de Dalai Lama en de Tibetaanse zaak.

Volgens het rapport omvat China’s propaganda onder andere:

  • Pogingen om de naam Tibet uit te wissen en te vervangen door het Chinese woord “Xizang” om te suggereren dat Tibet – een buurland dat China al 65 jaar wreed bezet – een legitiem deel van China is.
  • Journalisten en diplomaten uit bevriende landen in het Zuiden meenemen op propagandareizen door Tibet, terwijl de toegang voor westerse diplomaten en journalisten wordt geblokkeerd
  • Buitenlandse beïnvloeders rekruteren om China’s propaganda op sociale media te verspreiden, terwijl ze zich voordoen als neutrale waarnemers of onafhankelijke “journalisten”.
  • Het aantal Tibetanen dat als vluchteling ontsnapt sterk terugdringen om te voorkomen dat de wereld het ware verhaal te horen krijgt van wat China in Tibet doet.

Het rapport van ICT belicht ook de inspanningen van China om de Dalai Lama, een Nobelprijswinnaar en gerenommeerd spiritueel leider die fungeert als het publieke gezicht van de Tibetaanse beweging, te ondermijnen.

Deze inspanningen omvatten onder andere een lastercampagne gericht op het valselijk afschilderen van de Dalai Lama als pedofiel door het verspreiden van een vervormde, sterk bewerkte videoclip van een onschuldige interactie tussen hem en een Indiase jongen.

Het rapport traceert China’s agressieve propaganda tegen de Dalai Lama tot 1994, toen documenten op het Derde Nationale Forum van de Chinese Communistische Partij over het werk in Tibet ruwweg verwezen naar het aanvallen van de Dalai Lama als het afhakken van de kop van de slang van de Tibetaanse beweging.

Een jaar eerder beval een geheime tweedaagse “Conferentie over het werk van de externe propaganda over de kwestie Tibet” “verschillende vormen van levendige en levendige propaganda” aan om “de impact te elimineren die de Dalai Kliek en de internationale vijandelijke krachten hebben gecreëerd door hun verdraaiingen en aanvallen op ons … en om de steun en sympathie van de mensen overzee voor ons te winnen”.

Volgens het rapport zal die propaganda na 30 jaar waarschijnlijk alleen maar toenemen in 2024 en verder.

“China’s externe propaganda over Tibet lijkt de komende jaren te zullen toenemen als onderdeel van het langetermijnplan om de identiteit van Tibet uit te wissen en de Dalai Lama wereldwijd in diskrediet te brengen”, aldus het rapport. “Zonder het einde in zicht van het bewind van [de Chinese president] Xi Jinping en zijn richtlijn om ‘een goed Chinees verhaal te vertellen’, zal China’s externe propaganda over Tibet naar verwachting stapsgewijs doorgaan.”

 

LEES ICT’S RAPPORT: PROPAGANDACAMPAGNE WIL TIBET UITWISSEN, DALAI LAMA BESMEUREN (EN)  (PDF)

 

Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier! 

 

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...