23 October 2014

Populaire Religieuze Leraar Khenpo Kartse veroordeeld

ICT-rapport, 22 oktober,2014

Een Tibetaanse bron heeft bericht dat de populaire religieuze leraar Khenpo Kartse, die al sinds december 2013 wordt vastgehouden, is veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenisstraf. Radio Free Asia haalde een Tibetaanse bron aan, die zei dat zijn proces twee tot drie maanden geleden werd gehouden in een rechtbank in Chamdo (Chinees: Changdu), in de Tibetaanse Autonome Regio. Een afbeelding van Khenpo Kartse (wat een afkorting van zijn naam Karma Tsewang is) in een blauw gevangenis shirt over een jas en in handboeien werd bij het verslag gepubliceerd (Radio Free Asia, 17 oktober 2014)[1]. Er is geen verdere bevestiging geweest van zijn veroordeling en zijn advocaat heeft al enige tijd geen toegang tot contact met hem gehad.

Khenpo Kartse in het detentiecentrum na zijn arrestatie in December 2013.
(foto met dank aan RFA luisteraar)

Khenpo Kartse’s detentie heeft wijdverspreide verontrusting veroorzaakt, waarbij honderden Tibetanen zich verzamelden om vreedzaam tegen zijn arrestatie te protesteren met een gebedsceremonie, en een stille wake voor hem buiten de gevangenis eerder dit jaar. In een verder aanwijzing over de hevigheid van de lokale gevoelens over de arrestatie van de lama, reisden ambtenaren uit zijn thuisgebied Nangchen naar Chamdo (Chinees: Changdu), waar de Khenpo wordt vastgehouden, om hun verontrusting over de onschuld van Khenpo Kartse te uiten. Dit niettemin zonder resultaat, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap, die in contact staan met mensen in de regio[2].

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europa, zei: “De onrechtvaardige en onterechte veroordeling van een Tibetaan door de Chinese regering moet door de internationale instellingen en nationale regeringen worden veroordeeld. Zwijgen over duidelijke schendingen van de mensenrechten en de rechtsstaat gepleegd tegen een geliefde leider van een Tibetaanse gemeenschap, zoals Khenpo Kartse, moedigt alleen maar voorstanders van de harde lijn in Beijing aan. Democratische regeringen moeten onderkennen, en, belangrijker nog, handelen om de opkomst van China op het internationale toneel ten koste van de fundamentele rechten van de burgers te voorkomen.”

Karma Tsewang is een hoogopgeleide en gerespecteerde abt (Khenpo) bij het Gongya Klooster in Nangchen in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kyegudo (Yushu) in de provincie Qinghai. Het wordt aangenomen dat hij ziek is door een leveraandoening en heeft geen toegang tot contact met de arts, die hem al enige tijd voor zijn medische toestand behandelt. Zijn familieleden wordt ook de toegang tot hem ontzegd.

Khenpo Kartse’s Chinese advocaat, Tang Tianhao, reisde meerdere malen naar Chamdo, maar mocht hem maar twee keer voor korte tijd zien, aldus hetzelfde rapport van Radio Free Asia en andere bronnen. Tang Tianhao werd later gedwongen zich terug te trekken uit de zaak als gevolg van druk door de autoriteiten. Na zijn eerste detentie op 6 december 2013 werd de advocaat door politie  van Chamdo meegedeeld dat de zaak handelt over het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, aldus de in Beijing gevestigde Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser.

Volgens het rapport van Radio Free Asia werd Khenpo Kartse “later specifiek beschuldigd van het onderdak verlenen aan een voortvluchtige monnik – die in verband gebracht wordt met een bomaanslag vanuit het Karma klooster van Chamdo op zijn eigen Japa klooster in Nangchen county” (Radio Free Asia, 17 oktober 2014). Het is op deze gewijzigde aanklacht, dat hij is veroordeeld, zo deelde dezelfde bron mee. Zijn advocaat verwierp de beschuldiging als “niet verenigbaar met de werkelijkheid.

”Khenpo Kartse, die bekend staat om zijn milieu-activisme, noodhulpwerk bij rampen, en de inzet voor het behoud van de Tibetaanse taal, schreef op 27 december 2013 een brief vanuit de gevangenis en deed een beroep op zijn aanhangers dat niemand voor zijnentwege zou moeten lijden.

Notes
1    Radio Free Asia
2    ICT-rapport, 10 februari 2014
3    ICT verslag, 17 januari 2014

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer