28 August 2011

Politiek negeert brief China over Dalai Lama

16 april 2009

Bron: Volkskrant

DEN HAAG – De Tweede Kamer zal dit jaar de dalai lama ontvangen, ondanks Chinese dreigementen dat daardoor de betrekkingen met Nederland geschaad worden.

De Tibetaanse leider in ballingschap is welkom op het Binnenhof, bevestigde voorzitter Ormel van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken donderdag. Op verzoek van de commissie voerde hij gisteren een gesprek met de Chinese ambassadeur in Den Haag.

De diplomaat had Ormel (CDA) eerder deze maand per brief gewaarschuwd dat de verhoudingen tussen China en Nederland in ‘deze uitdagende tijden van wereldwijde economische crisis ernstig verzwakt worden’ als de ontmoeting met de dalai lama plaatsvindt. Ook een voorgenomen werkbezoek van de Kamercommissie aan China in juli zou op losse schroeven staan.

Parlementariërs zijn ontstemd over de interventie van ambassadeur Zhang Jun. SP-Kamerlid Van Bommel spreekt zelfs over intimidatie. ‘Het is schandalig dat China druk probeert uit te oefenen. We bepalen zelf met wie we spreken.’

Zijn CDA-collega Haverkamp is onaangenaam verrast door de ‘heftige reactie’ van de Chinezen. Hij wijst erop dat de Kamer de dalai lama niet ontvangt als tegenstander van het Chinese bewind, maar als religieus leider en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. De voorgenomen ontmoeting ‘is onze eigen verantwoordelijkheid’.

Van Baalen (VVD) zegt dat de Chinese ambassadeur ‘heel goed weet dat de Kamer niet met zich laat sollen’. De diplomaat doet slechts wat zijn ‘broodheren’ in Peking van hem verlangen. ‘We moeten ons daardoor niet laten provoceren’, aldus een laconieke Van Baalen.
De Kamerleden zijn – anders dan de Chinezen vrezen – niet uit op een discussie met de dalai lama over de ‘territoriale integriteit’ van China. Dat land beticht de dalai lama ervan dat hij het op de eenheid van het Chinese rijk heeft gemunt. ‘De dalai lama streeft niet naar onafhankelijkheid voor Tibet, hij neemt gematigde standpunten in’, aldus Van Baalen.
 
Steevast als de 73-jarige geestelijk leidsman vanuit zijn ballingsoord in India naar het buitenland reist, dreigt de regering in Peking met economische of andere sancties tegen het land in kwestie. In de praktijk blijkt dat weinig of niets om het lijf te hebben.

Of de dalai lama op 5 juni tijdens zijn bezoek aan Nederland ook contact op regeringsniveau zal hebben, is nog onduidelijk.

Lees hier meer.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer