26 August 2011

Politie opent het vuur op Tibetanen die protesteren tegen vervuiling cementfabriek

18 mei 2010

De politie opende afgelopen zaterdag (15 mei) het vuur op Tibetanen bij een cementfabriek in de Tibetaanse gebied Amdo (Ngaba), nadat lokale dorpelingen een weg herbouwden die was afgesloten om de fabriek uit te breiden. Vijftien mensen werden naar het ziekenhuis gebracht doordat ze beschoten of in elkaar geslagen waren door de politie. Volgens een betrouwbare bron in ballingschap die in contact staat met Tibetanen, zijn er geen doden gevallen. Foto’s vanuit Tibet laten zien hoe de bewapende politie in oproeruitrusting zich verzamelen buiten de fabriek, vlakbij de buurtschap Marthang (Chinees: Hongyuan) in de Tibetaans Autonome regio Sichuan in het Tibetaanse gebied Amdo.

Lokale mensen hadden een petitie overhandigd aan de autoriteiten over de cementfabriek, die naar hun zeggen het gebied vervuilt en hun traditionele leefwijzen in gevaar brengt. De fabriek is in de laatste jaren ontwikkeld en blokkeert de voornaamste weg naar het nabijgelegen dorp Yarshul. Tibetanen begonnen tot woede van de autoriteiten deze weg te herbouwen en blokkeerden zo de voertuigen van de cementfabriek.

Eerder deze maand protesteerden Tibetaanse dorpelingen in Marhkam in het Tibetaanse gebied Kham ook al tegen mijnoperaties, waar dertien Tibetanen werden vastgehouden en vijf gewond raakten op 4 mei. (lees meer over Marthang)

Lees meer informatie op de website van ICT US.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer