26 August 2011

Petitie met 40,000 handtekeningen overhandigd aan Chinese ambassades wereldwijd

11 juni 2010

Op 16 juni 2010 werd in verschillende steden wereldwijd een petitie overhandigd met 40,000 handtekeningen aan Chinese ambassades en consulaten. In Dharamsala werden er meer dan 10,000 getekende petities verstuurd per fax en koerier naar Chinese autorieiten in Beijing en naar de Chinese ambassade in New Delhi. De petitie tekst weerspiegelde een eerdere petitie getekend door 40,000 Tibetanen in de regio van Tenzin Deleg Rinpoche in Kham, Oost-Tibet (Chinees: provincie Sichuan). Familieleden van Tenzin Deleg probeerden de petitie te overhandigen aan de Chinese regering in December 2009 maar werden onderweg gestopt.

Hieronder volgt de petitie:

Aan: Geachte Zhou Yongkang
Voorzitter, Politiek en Wets commissie
Volksrepubliek China

Tenzin Delek Rinpoche (Chinese naam: A’an Zhaxi) werd ten onrechte vervolgd door de Chinese autoriteiten tijdens uw ambtstermijn als Secretaris van de Partij in provincie Sichuan.

Net als de bevolking van Lithang, Kham (Ch: Litang, Provincie Sichuan), accepteer ik de uitspraak niet tegen Tenzin Deleg Rinpoche. Er is geen geloofwaardig bewijs gepresenteerd die de aantijgingen tegen hem onderbouwen. Als gerespecteerde Boeddhistische leider is het onbegrijpelijk dat hij betrokken is geweest bij “samenzwering om explosies te veroorzaken”.

Ik, de ondertekende, roep u op om onmiddellijk Tenzin Deleg Rinpoche onafhankelijke juridische assistentie te verlenen en een nieuw proces op te stellen op grond van drie punten: (1) dat er geen bewijs is tegen hem, (2) dat hij vast blijft houden aan zijn onschuld, en (2) dat er een brede overtuiging bestaat onder Tibetanen dat hij erin is geluisd door Chinese autoriteiten die zijn invloed zagen als bedreiging voor hun macht.

Als er in een nieuw proces geen geloofwaardig bewijs wordt gepresenteerd tegen Tenzin Deleg Rinpoche, eis ik zijn onmiddellijke vrijlating.

De actie loopt nog steeds: Zet hier je digitale vingerafdruk op de petitie! (in het Engels)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer