25 April 2018

Petitie aan de Tweede Kamer voor Panchen Lama

Petitie Tweede Kamer Panchen Lama
Gisteren overhandigde ICT samen met de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland een petitie voor de Panchen Lama aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. De voorzitter van de commissie, Pia Dekkers, nam de petitie namens de commissie in ontvangst.

Hieronder volgt de volledige tekst van de petitie 
23 jaar geleden werd Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama van Tibet, om politieke redenen ontvoerd door de Chinese autoriteiten. Op het moment van zijn ontvoering was hij zes jaar oud. Nog steeds wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden. 

Naar aanleiding van de 29ste verjaardag, morgen 25 april, willen wij langs deze weg aandacht vragen voor zijn geval en u verzoeken zich in te zetten voor zijn vrijlating. 
Het is nauwelijks voorstelbaar, dat we niets over het lot van een van een van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet hebben gehoord, sinds hij na zijn ontvoering door de Chinese regering in 1995 haastig van het toneel verdween. De zorgwekkende stilte rondom het lot van de 11de Panchen Lama Gedhun Choekyi Nyima is symbool geworden van de kritieke situatie waarin de Tibetaans boeddhistische religieuze en culturele identiteit zich bevindt.
Het huidige religieuze beleid van China in Tibet is gebaseerd op een legalistisch raamwerk, waarbij volgzaamheid centraal staat en politiek onwelgevallige uitingen van diep gevoelde persoonlijke overtuigingen bestraft worden. Hiermee vormt het een directe aanval op de kernwaarden van de op mededogen gebaseerde religie van het Tibetaanse volk. 
De politieke macht en inmenging in het dagelijkse leven van mensen door een overheid, die openlijk atheïsme bevordert en geen grenzen accepteert in haar bevoegdheden, is voor ons hier wellicht moeilijk voorstelbaar, maar werkelijkheid voor Tibetanen in Tibet. 
Tibetanen worden geconfronteerd met een zeer reëel en actueel gevaar in hun strijd om hun religie te beschermen en uit te oefenen, die een integraal onderdeel vormt van hun identiteit. Door de jaren heen hebben Tibetanen zich, ondanks de grote gevaren, met enorme inzet en de veerkracht ingezet om hun religie te behouden.
Het zou de Chinese leiding buitengewoon sieren als zij de wensen van het Tibetaanse volk zouden te respecteren en de toepasselijke internationale verdragen, en ter gelegenheid van Gedhun Choekyi Nyima’s 29ste verjaardag conform het verzoek van de VN international vertegenwoordigers toegang zouden te verschaffen tot de jongeman, die in de Tibetaanse harten nog steeds vereerd wordt als de enige echte Panchen Lama. 
Het is tijd om de stilte te doorbreken. 
Namens het Tibetaanse volk, dat monddood wordt gemaakt door de Chinese regering en niet voor zichzelf kan opkomen, roepen wij u, de leden van het Nederlandse parlement, op om te zorgen dat de regering de Chinese autoriteiten dringend oproept:
  • de Panchen Lama onmiddellijke vrij te laten
  • een VN-delegatie toegang te verlenen tot de Panchen Lama
  • verantwoording af te leggen inzake de ontvoering van de Panchen Lama en de inmenging in het Tibetaanse religieuze traditie
  • de unieke Tibetaanse religie en cultuur te respecteren  
  • alle politieke gevangenen in Tibet vrij te laten.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer