26 augustus 2011

Persverklaring van de Dalai Lama over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede 2010 aan Liu Xiaobo

11 oktober 2010

Ik wil Liu Xiaobo van harte feliciteren met het feit dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar aan hem is toegekend.

Door de Vredesprijs aan hem toe te kennen, erkent de internationale gemeenschap de steeds luider wordende stem van het Chinese volk die China in de richting van politieke, juridische en constitutionele hervormingen drijft.

Ik was persoonlijk geraakt en bemoedigd door de inspanningen van honderden Chinese intellectuelen en bezorgde burgers, onder wie Liu Xiaobo, die het Handvest 08 hebben ondertekend waarin werd opgeroepen tot democratie en vrijheid in China. Twee dagen nadat dit handvest was uitgebracht, op 12 december 2008, heb ik tijdens een bezoek aan Polen in een openbare verklaring mijn bewondering voor dit initiatief uitgesproken. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige generaties Chinezen in de komende jaren de vruchten zullen plukken van de inspanningen die de Chinese burgers nu verrichten om een verantwoordelijk bestuur tot stand te brengen.

Ik ben ervan overtuigd dat de recente uitspraken van de Chinese premier Wen Jiabao, namelijk dat vrijheid van meningsuiting onmisbaar is voor elk land en dat er geen weerstand kan worden geboden aan de wens van democratie en vrijheid van het volk, een teken zijn van het groeiende verlangen naar een meer open China. Zulke hervormingen zullen ongetwijfeld leiden tot een harmonieus, stabiel en welvarend China, dat een grote bijdrage kan leveren aan een vreedzamere wereld.

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om de regering van China nogmaals op te roepen Liu Xiaobo en andere politieke gevangenen, die gevangen zijn gezet omdat ze gebruik hebben gemaakt van hun vrijheid van meningsuiting, vrij te laten.

8 oktober 2010
Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer