29 December 2011

Persbericht Kashag over zelfverbrandingen Ngaba

11 oktober 2011

Persbericht

De Centraal Tibetaanse Administratie (CTA) roept de Volksrepubliek China op om een einde te maken aan de onderdrukking in Tibet, zoals plaatsvindt in de voortdurende onrust in Ngaba en andere Tibetaanse gebieden.

Sinds 10 maart 2011, de 52ste herdenking van de Tibetaanse Nationale Opstand, is van zeven Tibetanen bekend dat zij zichzelf verbrand hebben als vorm van protest tegen de de bezetting van Tibet door Volksrepubliek China en ter herstelling van de vrijheid van het Tibetaanse volk. Het meest recente trieste incident deed zich voor in Ngaba provincie in het noordoosten van Tibet.

De Centrale Tibetaanse Administratie veroordeelt de harde reactie van de Chinese autoriteiten op de huidige gebeurtenissen. In plaats van een dialoog aan te gaan met het Tibetaanse volk om hun grieven aan te pakken, vallen de Chinese autoriteiten naar verluidt de individuen die zichzelf in brand gestoken op gewelddadige wijze aan en nemen hen in hechtenis. China handelt duidelijk in strijd met haar eigen wetten en de internationale normen aangaande de fundamentele mensenrechten.

Wij roepen de Chinese regering op om hen die zelfverbranding overleefd hebben, onmiddellijk vrij te laten en hen met respect te behandelen.

De CTA dringt er bij Tibetanen en al onze vrienden over de hele wereld op aan om solidariteit te tonen met de mensen van Ngaba en om de urgentie van de ernstige situatie in Tibet te benadrukken. We doen een beroep op de internationale gemeenschap om de regering van de Volksrepubliek China onder druk te zetten om de Tibetaanse kwestie op vreedzame wijze op te lossen door middel van dialoog.

de Kashag

Dharamsala
10 oktober 2011

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer