6 March 2019

Persbericht – Klimaatactie in Tibet dringend noodzakelijk

Persbericht – International Campaign for Tibet
Oproep tot klimaatactie in Tibet
Tibetanen lopen mee in klimaatmars

Klimaatactie voor Tibet dringend noodzakelijk

Tibetanen en supporters lopen aanstaande zondag 10 maart mee in de klimaatmars in Amsterdam. Zij vragen daarmee specifiek aandacht voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering in Tibet, ook wel de derde Pool genoemd, waar de temperatuur twee keer zo snel stijgt als in de rest van de wereld.
“Het Tibetaanse plateau moet worden beschermd, niet alleen voor Tibetanen, maar ook voor de ecologische gezondheid en duurzaamheid van de hele wereld”, aldus de Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet. Het klimaat in Tibet is van cruciaal belang voor de gezondheid van de wereld, omdat het na de noord- en de zuidpool de grootste zoetwatervoorraad ter wereld opslaat. De regio warmt tweemaal sneller op dan het wereldwijde gemiddelde, wat leidt tot versneld smelten van tienduizenden gletsjers die zeven grote rivieren voeden die door India, Bangladesh, China en Zuidoost-Azië stromen.
International Campaignfor Tibet is een van de 50 deelnemende organisaties aan de Klimaatmars en loopt samen met Tibetanen en supporters mee in de klimaatmars, om de bewustwording over het belang van het beschermen van Tibet’s klimaat te vergroten. Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, wil dat Tibetanen in Tibet worden betrokken bij de oplossingen voor klimaatverandering:  “Al eeuwenlang leven de Tibetanen en de nomaden in harmonie met de natuur en houden ze de fragiele ecologie op een duurzame wijze in stand, wat invloed heeft op het dagelijks bestaan van miljarden mensen in Azië. Tibetaanse nomaden zijn de deskundige beheerders van de alpenweiden en hun kennis en ervaring moet worden erkend. Op dit moment hebben Tibetanen geen enkele zeggenschap over wat er met hun land gebeurt en China’s klimaatbeleid ”.
Sinds de bezetting door China in 1950 veroorzaakt het Chinese klimaatbeleid onherstelbare schade aan het fragiele ecosysteem van Tibet door de bouw van dammen, het op grote schaal delven van grondstoffen en het verontreinigen van de rivieren. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor het dagelijks bestaan van de lokale Tibetaanse bevolking maar ook voor de miljarden mensen in de regio.
International Campaign for Tibet vindt dat Tibet moet worden opengesteld voor onafhankelijke onderzoekers, die de milieuveranderingen kunnen vastleggen.

De klimaatmars start zaterdag om 13.00 uur op de Dam in Amsterdam. Het Tibet Actie Team verzamelt zich om 12.30 uur bij de Tibetwinkel, Spuistraat 185 a, Amsterdam.

Onderstaande video’s van de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser laten zien hoe het Tibetaanse landschap systematisch wordt leeggeplunderd door China “als hebberige beesten” opzoek met een niet te onverzadigbare dorst naar grondstoffen en winst.

Onze andere Tibet acties op 10 maart:
Doe met onze vlaggenactie en hang de Tibetaanse vlag uit.
Doe mee aan onze Vierde Europese Solidariteitsmars voor Tibet in Brussel.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer