27 May 2021

Penpa Tsering wordt beëdigd als nieuwe Tibetaanse president

Penpa Tsering heeft vandaag in Dharamsala officieel het roer overgenomen als de nieuwe president van de Centrale Tibetaanse Administratie. Penpa is hiermee de 3e verkozen Tibetaanse leider sinds 2011.

Hij legde vandaag, 27 mei 2021, de ambtseed af voor de Hoge Commissaris voor Justitie, Sonam Norbu Dagpo. Deze ceremonie werd alleen bijgewoond door de aftredende president; Dr. Lobsang Sangay. Na de eedaflegging overhandigde de Lobsang Sangay de ambtszegel, beter bekend als “Kadham Sishi Dekyi”.

Dalai Lama prijst democratie
De Dalai Lama gaf ter gelegenheid van de eedaflegging een korte speech. Terwijl de Dalai Lama zijn beste wensen aan Penpa uitsprak en Lobsang bedankte, zei hij ook dat de Tibetanen een volk is met een geschiedenis, en dat er sinds keizer Songtsen Gampo (7e eeuw) en de daaropvolgende Dalai Lama’s zich een regeringsstructuur heeft ontwikkeld.

Daarna, nadat de Tibetanen in ballingschap gingen, werd het systeem van volksvertegenwoordigers ingevoerd. Zo heeft het regeersysteem zich ontwikkeld langs een democratisch pad.

De Dalai Lama zei dat het democratische proces van de Tibetanen is geïnspireerd door de boeddhistische filosofie en de Vinaya-leer van gezamenlijke besluitvorming. Hij zei dat de tijden echt aan het veranderen zijn, en dat China aan het veranderen is. Vervolgens herhaalde hij dat de middenwegbenadering voor beide partijen een heilzame weg is om het Tibetaanse probleem op te lossen, maar alleen als het Chinese leiderschap er echt met een open instelling naar kan kijken. Hij zei ook dat de kleine Tibetaanse bevolking in ballingschap erin geslaagd is de Tibetaanse boeddhistische cultuur, die een gekoesterde schat is, in stand te houden.

Volgens de officiële website van het Centraal Tibetaans Bestuur hebben meer dan 20.000 mensen van over de hele wereld het evenement live online gevolgd.

Een overzicht van Penpa’s aandachtsgebieden
Na de plechtige ceremonie hield Penpa een afzonderlijke openbare toespraak online waarin hij zijn aandachtspunten uiteenzette, namelijk de oplossing van het Sino-Tibetaanse conflict, de versterking van het democratische staatsbestel en het sociaaleconomische welzijn van de gemeenschap.

Penpa zei dat hij de Chinese regering de hand zal reiken om een voor beide partijen voordelige, onderhandelde, geweldloze oplossing te vinden voor het Sino-Tibetaanse conflict, gebaseerd op de Middenweg-benadering. Een dergelijke oplossing, zo zei hij, kan “een goed voorbeeld zijn voor het oplossen van conflicten in de hele wereld”.

Penpa zei ook dat hij alles in werk zal stellen voor meer interactie tussen Tibetanen in Tibet en Tibetanen in ballingschap. Aanvullend zal hij werken aan de verwezenlijking van de Dalai Lama om China te bezoeken. Hij betuigde zijn solidariteit met alle Tibetanen die getroffen zijn door de recente aardbeving in Golog op 23 mei.

Penpa zei dat het een van zijn eerste taken zal zijn om de verspreiding van COVID-19 binnen de Tibetaanse gemeenschappen in India en Nepal in te dammen. Hij zei dat hij binnen twee dagen een verklaring zal afleggen over de maatregelen en richtlijnen van het Centraal Tibetaans Bestuur.

Felicitatie berichten
Uit verschillende delen van de wereld zijn felicitaties aan Penpa binnengekomen. Verschillende Europese parlementsleden hebben hem gefeliciteerd, waaronder leden van Tibet-belangengroep van het Europees Parlement, Mikuláš Peksa (lid van het Europees Parlement), Aušra Maldeikienė (lid van het Europees Parlement, EVP), Hannes Heide (lid van het Europees Parlement, S&D), Carles Puigdemont i Casamajó (EP-lid, NI) Antoni Comín i Oliveres (EP-lid, NI), Clara Ponsatí Obiols (EP-lid, NI), Ivan Štefanec (EP-lid, EVP), Patrick Breyer (EP-lid, Groenen/EVA), Michael Gahler (EP-lid, EVP) en Francisco Guerreiro (EP-lid, Groenen/EVA).

Michael Brand, woordvoerder mensenrechten en humanitaire hulp van de CDU/CSU-parlementaire groep in de Duitse Bondsdag, stuurde ook een felicitatiebrief aan Penpa. Daarnaast waren er tweets van Tim Loughton (parlementslid uit het Verenigd Koninkrijk) en Jim McGovern (congreslid uit de VS). Tot slot stuurde House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif, een felicitatiebrief aan Penpa.

Zij prezen het democratische proces de Tibetanen in ballingschap en steunden de hervatting van het dialoog met China op basis van de “Middle Way Approach”.

 

 

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...