14 May 2021

Penpa Tsering is de volgende Tibetaanse politieke leider

De Tibetaanse Verkiezingscommissie heeft de voormalige voorzitter Penpa Tsering officieel uitgeroepen tot de nieuwe president (in Tibetaanse taal ‘Sikyong’) van het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA). Het CTA biedt een democratisch bestuur aan de Tibetanen in ballingschap.

In de bekendmaking van vandaag, 14 mei, zei de Commissie dat er een opkomst was van 63.991 (77,02 %) van de 83.080 geregistreerde kiezers. Dit was de hoogste opkomst in de geschiedenis van de Tibetaanse verkiezingen in ballingschap.

Penpa behaalde op 11 april 34.324 stemmen, terwijl de andere kandidaat in de strijd, Kelsang Dorjee Aukatsang, 28.907 stemmen behaalde. Penpa was niet alleen voorzitter van het Tibetaans Parlement in Ballingschap, maar ook vertegenwoordiger van het Tibetaans Bureau in Washington DC.

In zijn toespraak in de media vandaag zei Penpa Tsering dat de verkiezingen een overwinning zijn en een trots voor de Tibetaanse democratie. Hij zei dat er nog veel te doen staat, in de eerste plaats het oplossen van de “rechtvaardige zaak van de Tibetanen en het welzijn van de Tibetaanse samenleving”. Penpa Tsering hoopt “een nieuw hoofdstuk” te openen in het oplossen van het Tibetaanse probleem en het ontwikkelen van de Tibetaanse samenleving.

De huidige Sikyong, Lobsang Sangay, bracht een videoboodschap uit waarin hij de gekozen Sikyong feliciteerde namens de Kashag (kabinet). Ook Kelsang Aukatsang feliciteerde Penpa.

Tibetaanse democratie in ballingschap

Tibetanen in ballingschap die in meer dan 30 landen wonen, gaan om de vijf jaar naar de stembus om zowel de sikyong als de leden van het parlement te kiezen.

In het verkiezingssysteem, dat geen politieke partijen kent, bepaalt de Tibetaanse diaspora tijdens de voorverkiezingen de kandidaten voor het presidentschap en de parlementsleden. Na een verfijning van de voorkandidaten bepalen de eindverkiezingen wie de politieke leider en de parlementsleden voor de komende vijf jaar worden.

Sinds de overdracht van de politieke macht door de Dalai Lama in 2011, zijn deze verkiezing de derde algemene verkiezing voor het Tibetaanse politieke leiderschap. Lobsang Sangay haalde bij de eerste twee algemene verkiezingen voor sikyong de meeste stemmen van de bevolking.

Uit het Westen gekozen parlementsleden

Thondup Tsering uit Massachusetts en Tenzing Jigme uit Minnesota zijn gekozen als vertegenwoordigers van Tibetanen uit Noord- en Zuid-Amerika.

Thupten Wangchen uit Spanje en Thupten Gyatso uit Frankrijk werden verkozen om de Tibetanen uit Europa te vertegenwoordigen, terwijl Tenzin Phuntsok Doring uit Australië werd verkozen om Australazië en andere regio’s van Azië (met uitzondering van India, Nepal en Bhutan) te vertegenwoordigen.

De Tibetaanse verkiezingen in ballingschap staan in schril contrast met het Chinese bewind in hun thuisland Tibet, waar de Chinese regering het Tibetaanse volk elke democratische vrijheid ontzegt en hun mensenrechten ernstig schendt.

International Campaign for Tibet feliciteert de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap met het feit dat zij dit democratische proces opnieuw tot een goed einde heeft gebracht. Wij zien uit naar de dag waarop de visie van de Dalai Lama op democratie eindelijk kan wortelen in Tibet.

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...