21 August 2014

Overlijdensbericht: Mario Oriani-Ambrosini, Zuid-Afrikaans Parlementslid en groot voorvechter van het Tibetaanse volk

Mario Oriani-Ambrosini wordt door de Dalai Lama begroet tijdens een ceremonie in de Tibetaanse nederzetting Bylakuppe in Zuid-India in september 2010.

Met het overlijden van Mario Oriani-Ambrosini, Italiaanse constitutionele advocaat en lid van het Zuid Afrikaanse Parlement, hebben we een van de meest toegewijde en brilliante steunbetuigers van de strijd van het Tibetaanse volk verloren. Mario Oriani-Ambrosini overleed op 16 augustus op de leeftijd van 53 na een langdurige en moedige strijd tegen kanker.

Als parlementslid voor de Inkatha Freedom Party was Mario Oriani-Ambrosini een uitgesproken verdediger van mensenrechten en democratie. Hij staat bekend om het leiden van een succesvolle rechtszaak tegen de weigering van de Zuid-Afrikaanse regering om de Dalai Lama een visum te verlenen. In de aankondiging van deze juridische actie in november 2012 zei de heer Oriani-Ambrosini dat de weigering van het visum aantoont in welke mate Zuid-Afrika schatplichtig was geworden aan China, en dat: “De Dalai Lama is in elk land van de wereld welkom met uitzondering van China en Zuid-Afrika”. Een recente opiniepeiling toonde aan dat 89% van de geraadpleegde mensen in Zuid-Afrika aangaf dat ze verheugd zouden om de Dalai Lama in Zuid-Afrika te verwelkomen.[1] De Dalai Lama heeft zijn deelneming aan de heer Ambrosini’s familie gestuurd.

De heer Oriani-Ambrosini was onderdeel van het Internationale Network van Parlementariërs voor Tibet (INPAT), een door het ‘World Parliamentarian Convention on Tibet’ opgerichte actiegroep, en mede-voorgezeten door Matteo Mecacci (die nu voorzitter is van International Campaign for Tibet).

De heer Mecacci zei: “Ik ontmoette Mario voor het eerst in 2009 in Rome toen ik samen met anderen de 5de World Parliamentarians’ Convention on Tibet organiseerde in het Italiaanse parlement. Onze vriendschap en gemeenschappelijke inzet voor Tibet is nadien nooit gestopt ondanks zijn zeer ernstige ziekte.”“Mario had een diepe liefde voor vrijheid, het leven en de politiek. Zijn steun voor het Tibetaanse volk ontwikkelde zich voor iemand als hem, die niet onverschillig kon blijven in het aangezicht van onderdrukking, als vanzelf. De belangrijkste les die Mario ons vandaag nalaat is om nooit op te geven, omdat er altijd een weg voorwaarts te vinden is, zelfs wanneer dat onmogelijk lijkt. We zullen hem missen, maar de kracht van de idealen, die hij nastreefde en waar hij voor vocht, zullen voor eeuwig blijven voortleven”, voegde Mecacci toe.

Heer Oriani-Ambrosini ontmoette de Dalai Lama bij een aantal gelegenheden en een bezoek aan de Tibetaanse gemeenschap in India. Hij was een groot voorvechter van de mensenrechten in Tibet en een overtuigd aanhanger van de Tibetaanse democratie in ballingschap.

De heer Oriani-Ambrosini werd op 26 oktober 1960 in Rome geboren in een vooraanstaande Italiaanse familie van juristen. Zijn vader was een professor in constitutioneel recht en stierf toen Mario 11 was. Hij werd geadopteerd en opgevoed door zijn oudoom Gaspare Ambrosini, een jurist, die voorzitter was van het Italiaanse Constitutionele Hof. Collega’s loofden zijn briljante juridische geest.

De heer Ambrosini, die rechten studeerde in Rome en later zijn studie vervolgde aan de universiteit van Harvard en aan het Georgetown University Law Center, werd tijdens de pre-democratische onderhandelingen in Zuid-Afrika constitutioneel expert van leider Mangosuthu Buthelezi’s Inkatha Freedom Party (IFP), en in 2009 een parlementslid van de IFP.

In een ontroerend eerbetoon in het Zuid-Afrikaanse parlement op 19 augustus zei Buthelezi:“We zijn overstelpt met eerbetuigingen aan een man, die op de levens van velen een diepe indruk heeft gemaakt.Van burgers, die hem bewonderden vanwege zijn strijd tegen de Wet op Staatsgeheimen, tot aan de Zijne Heiligheid de Dalai Lama namens het Tibetaanse volk; van ambtenaren in het Parlement, tot ambassadeurs, journalisten, studenten en vrijheidminnende mensen overal; eerbetuigingen en woorden van dank hebben in overvloed opeengestapeld voor de goede doctor. […]Laten we hem eren voor de oprichting van de Parlementaire Instituut van Zuid-Afrika, samen met Dr. Zola Skweyiya, Inkosi Patekile Holomisa, Professor Kader Asmal, Dr. Wilmot James en andere eminente leiders. Laten we niet vergeten dat hij de belangrijkste motor was achter de terugkerende acties tegen de onrechtmatige weigering van visa voor Zijne Heiligheid de Dalai Lama was, die geleid hebben tot vele verklaringen van de leden in het Parlement en de ‘Toorts van Vrijheid’. […] [De heer Ambrosini] was een heer van de oude stijl, nobel en dapper.”

Mecacci heeft mede namens ICT zijn medeleven aan de naaste familie en vrienden van de heer Oriani-Ambrosini overgebracht.

Voetnoot
[1] IFP: Statement by Mario Oriani-Ambrosini, Inkatha Freedom Party spokesperson on Justice, on the Supreme Court ruling to decide whether China rules over South Africa (09/11/2012)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer