18 November 2012

Oproep International Campaign for Tibet aan Nieuwe Leiders China

ICT Verklaring, 15 november 2012

Het nieuwe Permanent Comite van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij kwam vandaag op een voor Tibet historisch moment te voorschijn van achter hun gesloten deuren in Peking.
In de week van het 18de partijcongres, van 8 t/m 14 november, tijdens welke de machtswisseling plaatsvindt, die zich één keer in het decennium voltrekt, gingen duizenden Tibetanen de straat op om vreedzaam te protesteren tegen de hardhandige overheersing van China in Tibet. In dezelfde week, zelfs nog aan de vooravond van de bijeenkomst, staken negen Tibetanen zichzelf in verschillende gebieden van Tibet in brand. Dit brengt het aantal bevestigde gevallen van zelfzelfverbranding in Tibet, sinds februari 2009, op 72. Vandaag zijn er nieuwe berichten over nog drie Tibetaanse zelfverbrandingen. Volgens berichten heeft bijna iedere Tibetaan, die zichzelf verbrand heeft, een oproep gedaan heeft voor vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.

De zelfverbrandingen zijn een dramatische en zichtbare weerlegging van de bewering van de Chinese Communistische Partij, dat zij het leven van Tibetanen heeft verbetert en ze vormen een directe uitdaging voor de legitimiteit van de partij in Tibet. Terwijl de Chinese regering heeft getracht de Dalai Lama en ‘krachten van buitenaf’ de schuld te geven van de zelfverbrandingen, erkent de internationale gemeenschap, evenals een aantal wetenschappers en netizens in China zelf, dat deze dramatische ontwikkelingen een veelzeggende mislukking van het Chinese beleid in Tibet weergeven, die moeten worden aangepakt.

De nieuwe machtsstructuur in China en de hoogste leider, Xi Jinping, – wiens vader een vertrouwensrelatie had met de Tiende Panchen Lama en de Dalai Lama kende – wordt aangekondigd op een moment dat een fundamenteel nieuwe aanpak in Tibet noodzakelijk is.

Tsering Jampa, Excutive Director van de International Campaign for Tibet Europe, zei:
“De situatie, zoals deze zich in Tibet voltrekt, geeft aan dat Tibetanen in hun strijd een andere koers nemen dan Peking zich heeft kunnen voorstellen. Het is tijd voor de nieuwe Chinese leiders om de balans op te maken van de werkelijke gevolgen van het falende beleid van China in Tibet. We hopen dat de nieuwe Chinese leiding onmiddelijk de overheersende rol van het veiligheidsapparaat in Tibet vermindert, een factor die de spanningen en gevaren heeft verergerd en waardoor het risico van meer zelfverbrandingen is vergroot, en het belang van de Dalai Lama voor het Tibetaanse volk op passende wijze erkent, met inbegrip van zijn cruciale rol in de toekomst van Tibet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer