26 April 2017

Open brief van VS Religious Freedom commissaris op de 28ste verjaardag van de Panchen Lama

Foto zelfverbrandingsvideo De enige bestaande foto van Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama.

De commissaris van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF), Tenzin Dorjee, heeft een open brief geschreven aan de Panchen Lama ter gelegenheid van diens verjaardag op 25 april. In de brief zegt hij: “mijn onverzettelijkheid om u te vinden en u te herstellen in uw rechtmatige ambt wordt met de jaren sterker”. De Panchen Lama Gedhun Choekyi Nyima werd door de Dalai Lama in 1995 erkend en kort daarna werd hij door de Chinese autoriteiten weggevoerd uit zijn huis. Sindsdien is hij niet meer gezien. In zijn plaats heeft China een andere jongen aangesteld.

De open brief van commissaris Dorjee begint op een emotionele toon: “Het bedroeft me als ik bedenk dat je dit nooit zal lezen. Echter, iedere commissaris op de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, waarop ik werk, denkt aan u op deze speciale dag.”

Op 6 april 2017, als onderdeel van USCIRF’s religieuze gewetensgevangene Project, kondigde commissaris Dorjee zijn adoptie van de Panchen Lama aan, als zaak waarop hij zich zal gaan richten.

International Campaign for Tibet (ICT) sluit zich vandaag aan bij de regeringen en bezorgde individuen over de hele wereld en dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan om de verblijfplaats en het welzijn van deze belangrijke Tibetaanse religieuze leider openbaren. 

Voor meer informatie over de Panchen Lama en de repressie van de godsdienstvrijheid in Tibet zien de ICT-rapport: culturele genocide en de 11de Panchen Lama

Open brief van USCIRF commissaris Tenzin Dorjee aan de Panchen Lama op zijn verjaardag (25 april)

voor onmiddellijke publicatie

25 april 2017

Uwe Heiligheid Gedhun Choekyi Nyima,

Tashi Delek.

Ik schrijf u om u een gelukkige en gezonde 28ste verjaardag te wensen. Het bedroeft me om te bedenken dat u deze brief nooit zult kunnen lezen. Echter, iedere commissaris op de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, waarop ik werk, denkt aan u op deze speciale dag.

Sinds uw ontvoering als jong kind op de leeftijd van zes, weigert de Chinese regering om zelfs de meest basale informatie te delen over u en uw verblijfplaats. Wees alstublieft overtuigd dat ik elke dag aan u denk, en elk jaar dat voorbij gaat, maakt mijn besluit om u te vinden en u te herstellen in uw rechtmatige ambt sterker.

Op mijn 28ste had ik zowel Tibetaanse als modern onderwijs, evenals geavanceerde boeddhistische onderricht ontvangen in de Tibetaanse diaspora in India. Ik zou graag meer willen weten over u, in het bijzonder over uw welzijn en de opvoeding, die u heeft ontvangen. Ik vrees dat de Chinese regering u uw religieuze identiteit heeft afgenomen. Ik bid dat u op een dag in staat zult zijn om in vrijheid te leven en uw rechtmatige plaats in te nemen als de 11de Panchen Lama.

U weet dat het mijn verantwoordelijkheid is om voor u op te komen en voor al die anderen, die in China worden vervolgd vanwege hun religieuze overtuigingen en activiteiten. Namens alle Tibetanen, met de meeste respect, bied ik u de traditionele mandala voor uw goede gezondheid en een lange levensduur aan. Ik bid vurig voor uw vrijheid en het ontvangen van uw zegen in persoon.

Moge u uw 29ste verjaardag, en elke verjaardag daarna, in vrijheid te vieren.

Met het diepste respect,

Tenzin Dorjee

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer