3 februari 2022

Open brief aan Gerard Timmer, CEO NOS, inzake de Olympische Winterspelen

Open brief aan Gerard Timmer, CEO NOS, inzake de Olympische Winterspelen

Geachte Heer Timmer, 

Met de aftrap van de Olympische Winterspelen van 2022 in aantocht, vertrouwen we erop dat de NOS de gebruikelijke verslaggeving zal uitrollen. Maar deze Spelen zullen geen gewone Spelen worden. De ernstige onderdrukking, inclusief van de vrijheid van meningsuiting, die de Chinese regering uitoefent op Tibetanen en anderen die onder haar bewind leven, vraagt evenveel aandacht. Wij zijn daarom verheugd te zien dat de NOS in het acht uur journaal aandacht besteedde aan Tibetanen in India en in het Olympisch journaal protesten van Tibetanen in 2008 noemde.  

Zoals u weet, schendt de Chinese regering de mensenrechten van haar bevolking op grote schaal. In 2008 beloofde China voorafgaande aan de Olympische Spelen in Peking de mensenrechtensituatie te verbeteren. Echter, na 2008 is de mensenrechten situatie alleen maar verslechterd en is het hard opgetreden tegen protesten in Tibet, dat nu door Freedom House naast Syrië wordt gerangschikt als het minst vrije land ter wereld. In 2021 heeft het Nederlandse parlement China’s vervolging van de Oeigoeren als genocide aangemerkt. De VS en andere regeringen hebben een diplomatieke boycot van de Olympische Spelen afgekondigd als reactie op het feit dat Beijing zich niet aan de internationale normen houdt. Nederland heeft besloten geen officiële functionarissen te sturen, onder andere omdat er geen betekenisvolle dialoog over mensenrechten met China mogelijk is.

Het Internationaal Olympisch Comité had van de Chinese regering moeten eisen dat zij zich zou houden aan de internationaal geldende normen van vrijheid en mensenrechten om de Spelen te verdienen. Dat is niet gebeurd. Als omroep die de Spelen verslaat heeft ook de NOS een ethische verantwoordelijkheid als verdediger van de vrijheid, met name de vrijheid van meningsuiting, en moet het verder gaan dan business as usual.

Door deze Olympische Spelen uit te zenden, kiest u ervoor om het autoritaire regime van China een platform te geven om zijn propaganda te verspreiden. Daarom is het niet meer dan rechtvaardig dat u evenveel tijd besteedt aan de slachtoffers van China’s onderdrukking, die meer verdienen dan terzijde te worden geschoven in de naam van toegang en winst. Uw berichtgeving van gisteren vormt daartoe een goede opening. 

Verhalen

Als organisatie die opkomt voor Tibet, kunnen wij u verzekeren dat er geen gebrek is aan potentiële verhalen. Hier zijn er een paar:

Gesloopte boeddhistische beelden: Vorige maand nog hebben de Chinese autoriteiten naar verluidt een Boeddhabeeld van ruim 30 meter hoog gesloopt in een Tibetaans gebied in de huidige provincie Sichuan. Later vernielden ze nog een drie verdiepingen hoog beeld, evenals 45 boeddhistische gebedsmolens. Zes Tibetaanse monniken werden ook willekeurig vastgehouden op grond van de valse beschuldiging dat zij de buitenwereld over de vernielingen zouden hebben ingelicht. De NOS zou naar het gebied moeten reizen om onderzoek te doen.

Toegang tot Tibet: Verleden jaar is uw verslaggever, Sjoerd den Daas, naar Tibet afgereisd op een officiële door de autoriteiten georganiseerde mediareis.  Als uw teams tijdens de Spelen Tibet niet (vrijelijk) in kunnen, is dat op zich al een verhaal. In de afgelopen jaren heeft de Chinese regering Tibet bijna volledig afgesloten voor bezoekers van buitenaf. Maar nu de Olympische Spelen terugkeren naar China, moeten de media aandringen op het recht om vanuit Tibet verslag uit te brengen. Als zij dat niet krijgen, moet hun publiek weten waarom.

Politieke gevangenen: Voor het maken van “Leaving Fear Behind”, een documentaire over China’s onderdrukking in Tibet voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking, werden Dhondup Wangchen en Golog Jigme jaren gevangen gezet en ernstig gemarteld. Gelukkig zijn beide mannen nu vrij en leven ze in ballingschap, maar meer dan 270 Tibetaanse politieke gevangenen worden nog steeds vastgehouden. Nu de Winterspelen beginnen, kunnen Wangchen en Jigme uitleggen wat de Olympische Spelen werkelijk betekenen voor mensen die onder de onderdrukking van China leven.

Meneer Timmer, alle ogen zullen tijdens deze Olympische Spelen op China gericht zijn, en de geschiedenis zal niet mild oordelen over omroepen die er niet in slagen het moment aan te grijpen en China’s voortdurende wreedheden onder ogen te zien. Genocide, culturele vernietiging en systematische onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting zijn geen “politieke” kwesties die buiten het bestek van de Spelen vallen; het zijn misdaden tegen de menselijkheid die aan de kaak gesteld en bestreden moeten worden, waar zij zich ook voordoen.

Namens onze donateurs in Nederland, en namens alle Nederlanders die steun voor Tibet betuigen, roepen we de NOS op om deze of soortgelijke verhalen te verslaan tijdens de Olympische Spelen van 2022. Als u dat niet doet, zou dat een slechte dienst bewijzen aan uw publiek.

Hoogachtend,

Namens de International Campaign for Tibet-Europe,

www.savetibet.nl

Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer