28 August 2011

Op zoek naar de fakkel in Gyalthang

13 augustus 2008

Een Nederlandse vrouw is 11 juni 2008 getuige van de aankomst van het Olympische Vuur in Gyalthang, een Tibetaans district in het uiterste zuidoosten van Tibet, dat onder de huidige provincie Yunnan valt.

De regen komt met bakken uit de loodgrijze hemel. Het is rustig op straat. De paar mensen die door de smalle straatjes van de oude stad lopen houden hun paraplu’s stevig vast. Gyalthang is een Tibetaans stadje van ongeveer 130.000 inwoners aan de rand van het Tibetaanse plateau. Het ligt op 3200 meter hoogte. Donkere wolken slokken de omliggende bergen op.

Weggedoken in onze regenjassen, verlaten we ons pension om op zoek te gaan naar de Olympische fakkel. Niemand weet waar en hoe laat de Olympische fakkeltocht begint, laat staan wat de route is. Slechts één man kan ons vertellen wanneer de fakkeltocht zou moeten beginnen. Aan het begin van de oude wijk, staan tientallen ME’ers klaar, een geweer in de ene hand en een schild in de andere. Volgens lokale bronnen zijn er al 10.000 militairen gearriveerd.

In het nieuwe centrum van de stad, lopen we tegen een wegversperring aan. Een militair, niet ouder dan achttien jaar, springt zenuwachtig in de houding en maakt een gebaar ‘Meio (nee)’. We proberen de volgende straat. Weer staan drie militairen voor de hekken om te zorgen dat niemand door de afzetting heen komt. Opnieuw slaan we een zijstraat in. Er staan militaire trucks en een groep militairen komt in looppas voorbij. Achter ons sluiten militairen de straat hermetisch af. Steeds als we stil blijven staan, beveelt een militair ons door te lopen. Na een kwartier opgejaagd te zijn, kunnen we het afgezette gebied verlaten. De restaurants en winkeltjes zijn gesloten; dikke rolluiken hangen voor de ramen.

‘s Avonds bekijken we de Olympische fakkeltocht op tv. Het nieuwe stadion is bijna leeg. De route is op het laatste moment gewijzigd. In plaats van door het centrum van Gyalthang te gaan, is de fakkel door het nationale park gedragen. Op tv zwaaien de fakkeldragers enthousiast naar… Ja naar wie eigenlijk?

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer