19 April 2021

Online Tibet Lobby Dag dringt bij Europees Parlement aan op actie inzake Tibet

Op 19 april 2021 werd een online Europese Tibet Lobby Dag georganiseerd door International Campaign for Tibet en de Tibet Interest Group van het Europees Parlement. Deelnemers uit zes verschillende landen in Europa stelden concrete acties voor waarop het Europees Parlement zijn steun voor het Tibetaanse volk verder zou kunnen vergroten.

De deelnemers waren zes Tibetanen die in zes Europese landen wonen: Mevrouw Kunsel Rinchen Dorjee uit Nederland, mevrouw Tenzin Dhazay uit Ierland, mevrouw Yeshey Paden uit Zweden, de heer Tenzin Khentse uit Polen, de heer Kelsang Gonnot uit Frankrijk en de heer Lobsang Wangpo uit België.

Het evenement begon ‘s ochtends met een briefing, waarbij de deelnemers een update kregen over de mensenrechtensituatie in Tibet, de betrekkingen tussen de EU en China en de stand van zaken op het gebied van Tibetaanse belangenbehartiging en activisme. Tijdens deze eerste bijeenkomst bereikte de deelnemers overeenstemming over de belangrijkste onderwerpen  die zij met de Europese parlementariërs wilden delen.

Aan het eind van de middag kwamen de deelnemers opnieuw bijeen voor een speciale online-vergadering van de Tibet-belangengroep van het Europees Parlement, die werd voorgezeten door het lid van het Europees Parlement (MEP) Mikuláš Peksa (Tsjechische Republiek, Groenen/EVA). De EP-leden Hannes Heide (Oostenrijk, S&D), Aušra Maldeikienė (Litouwen, EVP), Carles Puigdemont, Clara Ponsati en Antoni Comin (Catalonië, NA).

Na zich kort te hebben voorgesteld, gaven de 6 deelnemers een kort overzicht van een van de specifieke Tibet-gerelateerde kwestie – vrijheid van godsdienst, de opvolging van de Dalai Lama, toegang tot Tibet, onderwijs en taal, milieukwesties, zelfverbrandingen en Chinese invloed in Europa. Zij stelden ook concrete acties voor waarop het Europees Parlement zijn steun aan het Tibetaanse volk verder zou kunnen opvoeren – zoals het aannemen van een resolutie waarin de Chinese inmenging in de opvolging van de Dalai Lama wordt veroordeeld of waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Tibetanen die willekeurig worden vastgehouden wegens hun milieuactivisme, zoals Anya Sengdra.

“We hebben gesproken over het feit dat er geen vrijheid van godsdienst is, geen vrijheid om je eigen taal te leren, dat nomaden niet over hun grasland kunnen beschikken, dat het milieu in Tibet wordt aangetast… Kortom, het hele leven van de Tibetanen wordt aangetast. Tibet lijdt. 157 mensen hebben zichzelf in brand gestoken, alleen maar met de hoop dat wij, mensen die buiten in de vrije wereld leven, er iets aan zouden doen; ik denk dat we hun hoop niet moeten laten varen en dat we er iets aan moeten doen”, zei Yeshey Paden.

De leden van het Europees Parlement zijn blij met deze gelegenheid om rechtstreeks met Tibetanen van gedachten te wisselen: “Soms lees je over dingen, en dat is niet hetzelfde als naar jullie luisteren; jullie zijn Tibetanen, jullie weten hoe het is om voor je natie te vechten, om voor je cultuur te vechten, om voor je vrijheden te vechten, en om dat vanuit het buitenland te doen”, merkte de parlementaire assistent van de drie Catalaanse leden van het Europees Parlement Aleix Sarri i Camargo op. “Ik vind het heel positief dat er een nieuwe en jonge generatie Tibetanen in ballingschap is die zich met hartstocht bezighoudt met Tibetaanse kwesties, en ik wens jullie veel succes met jullie werk voor de Tibetaanse zaak”, voegde Hannes Heide eraan toe.

Zij reageerden ook positief op de ideeën die naar voren werden gebracht; over de kwestie van de opvolging van de Dalai Lama bijvoorbeeld zei Mikuláš Peksa: “Geen enkele staat mag bepalen wie de opvolger van de Dalai Lama moet zijn. Hoe zou de EU iets anders kunnen verklaren?” hij voegde er aan toe dat de aanneming van een resolutie van het Europees Parlement waarin de Chinese inmenging wordt veroordeeld, iets is dat in de nabije toekomst realistisch is.

De bijeenkomst werd afgesloten door Tashi Phuntsok, hoofd van het Bureau van Tibet in Brussel, die de Tibetaanse deelnemers bedankte voor hun inzet om de Tibetaanse strijd voor gerechtigheid en vrijheid in ballingschap voort te zetten.

Aangezien de aanhoudende pandemie en sanitaire beperkingen het onmogelijk maakten voor de deelnemers om naar Brussel te reizen voor persoonlijke ontmoetingen met Europarlementariërs (zoals gewoonlijk het geval is) werd de Lobby Day dit jaar volledig online georganiseerd.

Citaat van Vincent Metten, directeur EU-beleid
“De Tibet Lobby Dagen creëren een unieke kans voor jonge Tibetanen uit verschillende Europese landen om hun persoonlijke ervaringen en verhalen rechtstreeks te delen met leden van het Europees Parlement en om concrete aanbevelingen te doen voor de EU over Tibet. De motivatie en inzet van deze jonge groep Tibetanen laten zien dat een nieuwe generatie Tibetanen, geboren in ballingschap, bereid is om de strijd voor vrijheden en fundamentele rechten voort te zetten voor de zes miljoen broeders en zusters die in Tibet wonen.”

Je bekijkt de opnames van de Tibet Lobby Dag via deze link.

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...