26 August 2011

Onderscheiden Tibetaanse milieuactivist staat terecht

3 juli 2010

Een onderscheiden Tibetaanse milieuactivist, Rinchen Samdrup, staat sinds 3 juli terecht, nadat zijn jongere broer Karma Samdrup vorige week al tot 15 jaar gevangenis werd veroordeeld. De vierenveertigjarige Rinchen Samdrup werd samen met zijn broer Chime Namgyal, die nu in een werkkamp zit, in hechtenis genomen nadat ze geprobeerd hadden om de lokale politie en functionarissen te stoppen met het stropen van wild in hun thuisstreek, aldus Tibetaanse bronnen.

Rinchen Samdrup, die terechtstaat in zijn thuisstreek, de prefectuur Chamdo (Chinees: Chengdu) in de Tibetaanse Autonome Regio, wordt belast met “aanzetten tot verscheuring van het land,” volgens de Britse krant The Times, een ernstige beschuldiging waarop een zware straf rust in China (2 juli, 2010). De zitting zou oorspronkelijk in Lhasa plaatsvinden.

De drie broers die nu gevangen zitten, werden eerder zelfs in de Chinese staatsmedia uitgeroepen tot modelburgers en pijlers van hun lokale gemeenschap. Er is geen bewijs dat zij betrokken waren bij enige politieke activiteiten. In een gedetailleerd artikel van de Chinese milieujournalist Feng Yongfeng, dat enkele maanden na Rinchen Samdrups arrestatie in de Chinese staatsmedia verscheen (de volledige Engelse vertaling staat hieronder), wordt hij geprezen om zijn inzet voor het milieu en wordt geschreven dat zijn werk de overheid zou helpen de doelstellingen van ecologische bescherming te bereiken.

Bronnen nabij de Tibetanen in het gebied wijzen erop dat de zaak tegen Rinchen Samdrup lijkt te zijn aangespannen door de autoriteiten van de Tibetaanse Autonome Regio nadat lokale functionarissen of de politie bezwaar hadden aangetekend tegen inmenging in hun jacht op bedreigde dieren in Rinchen Samdrups thuisstreek Gonjo (Chamdo).

Het artikel van de Chinese journalist is gepubliceerd in de officiële pers (zie vertaling hieronder) en verhaalt van de inzet van Rinchen Samdrup bij het organiseren van dorpelingen uit zijn thuisstreek om hun plaatselijke milieu te beschermen en versterken. Rinchen Samdrup wordt geprezen omdat hij een “beschermer van het milieu” is die “de zuivere kalmte van een intellectueel uitstraalt.” Het artikel, dat op de website van het Chinese Ministerie van Milieu staat, heeft als publicatiedatum 3 februari – ongeveer vijf maanden nadat Rinchen Samdrup werd opgepakt en gevangengezet in augustus 2009. Kortere versies van hetzelfde artikel verschenen circa een maand eerder op de officiële websites People’s Daily en ChinaTibetNews. Het is niet bekend of de arrestatie van Rinchen Samdrup op dat moment bekend was bij de functionarissen die het artikel geplaatst hebben, of dat dit wijst op een verschil in opvatting over de zaak tussen de Tibetaanse Autonome Regio en Peking.

Rinchen Samdrups werk op het gebied van milieu en cultuur is ook internationaal erkend en hij heeft in 2006 een onderscheiding ontvangen van de Ford Motor Company Conservation and Environment Protection Grants (China) , evenals een onderscheiding van Jet Li’s One World Foundation.

Lees hier het artikel (in het Engels)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer