28 August 2011

Onder invloed van de internationale opinie doet China oproep tot ontmoeting met afgevaardigde van de Dalai Lama

De Chinese staatsmedia lieten vandaag een verklaring uitgaan met daarin de mededeling dat Chinese ambtenaren ‘in de komende dagen contact en overleg’ zullen hebben met de vertegenwoordiger van de Dalai Lama. In de verklaring verder de mededeling dat de ‘deur naar dialoog open is gebleven’.

de Chineestalige homepage van Xinhua publiceerde de verklaring als hoofdartikel. Dit geeft aan dat de verklaring voor zowel een binnenlands als internationaal publiek bedoeld is. Het artikel herhaalde de drie eisen van Peking: dat de Dalai Lama moet ophouden met activiteiten die ‘bedoeld zijn om China op te splitsen’; die ‘samenzweren tot geweld’, en die ‘de Olympische Spelen in Peking verstoren en saboteren’.

Het voorstel om contact te hebben met de Dalai Lama, is niet in overeenstemming met de harde-lijnopstelling en retoriek van de Chinese overheid van de afgelopen weken. Het valt samen met het bezoek van de Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso. Hij hield vandaag gesprekken met Premier Wen Jiabao en was van plan om de bezorgdheid van de EU- over Tibet naar voren te brengen.

‘Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen dat de ontmoeting resultaat zal opleveren of dat het, voorafgaand aan de Olympische Spelen alleen voor pr-doeleinden is bedoeld,’ zei Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet. ‘Het toont wel aan dat de inzet van regeringen invloed heeft. Regeringen die hebben opgeroepen tot een positieve reactie van China in Tibet moeten hier dus verantwoordelijkheid blijven dragen.’

De Tibetaanse premier, de Kalon Tripa, besteedde vandaag aandacht aan de ongekende stap van Peking door in een verklaring vanuit Dharamsala te zeggen: ‘Wij zijn van mening dat het voor de normalisering van de situatie in de Tibetaanse gebieden vereist is dat de besprekingen hervat worden. Wij zijn daarom toegewijd om alle maatregelen, met inbegrip van informele vergaderingen, te treffen. Het is ons standpunt dat het, om de besprekingen te laten slagen, voor het Chinese leiderschap belangrijk om de positieve rol van Zijne Heiligheid de Dalai Lama te erkennen, in plaats van een lastercampagne te voeren die nota bene in hetzelfde verslag in Xinhua is opgenomen.” (Volledige verklaring: www.tibet.net)

De Tibetaanse hoofdonderhandelaar, de Speciale Afgezant van Zijne Heiligheid de Lodi Gyaltsen Gyari, de specilae afgezant van de dalai Lama was bij de laatste zes onderhandelingsrondes met de Chinezen de hoofdonderhandelaar. Hij vertelde bij een hoorzitting van de Senaat van de V.S. in Washington op 23 april dat ondanks inspanningen om verplichtingen met de Chinezen aan te gaan er ‘niets concreets en enkel retoriek’ uit is gekomen.

De huidige crisis begon met de demonstraties op 10 maart in Lhasa. Het daaropvolgende hardhandige optreden in heel Tibet wordt vergezeld door een ‘patriottische onderwijscampagne’. Hierin wordt van Tibetanen geëist dat ze de Dalai Lama afzweren. Dit veroorzaakt verdere onrust en wanhoop. Lodi Gyari verklaarde bij de hoorzitting van de Senaat: “Gezien de schaal van het hardhandige optreden en het feit dat de protesten bijna dagelijks doorgaan, kunnen wij niet net doen alsof er niks aan de hand is. De huidige noodsituatie worden opgelost voordat wij werkelijk over de toekomst kunnen spreken. Maar als beide partijen vastberaden zijn om een oplossing te vinden – en het is mijn plicht om u vandaag te verzekeren dat Zijne Heiligheid volledig aan die inspanning toegewijd blijft – dan, zullen wij een weg vinden. Daarom vragen wij aan hen die beide partijen adviseren om met het dialoogproces door te gaan. En druk uit te oefenen op de Chinese zijde om garanties voor echte en concrete vooruitgang te krijgen.’ (Lees meer)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer