Officiële launch van ‘Friends of Tibet’ in Europees Parlement
Op 29 januari vond in Brussel de eerste bijeenkomst plaats van de ‘Friends of Tibet’-groep in het Europees Parlement na de Europese verkiezingen van vorig jaar. Deze bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de voortzetting van de steun voor Tibet binnen de Europese Unie.
Aanwezig waren Petras Auštrevičius (Renew, Litouwen), Hannes Heide (S&D, Oostenrijk), Mariusz Kamiński (ECR, Polen), Beatrice Timgren (ECR, Zweden), Brunno Tobback (S&D, België), Sebastian Tynkkynen (ECR, Finland) and Dainus Žalimas (Renew, Litouwen). Daarnaast waren ook parlementaire assistenten uit een tiental EU-lidstaten aanwezig, ondanks de drukte vanwege de herdenking van de Holocaust die rond dezelfde tijd plaatsvond.
Žalimas benadrukte het belang van de heroprichting van de groep, gezien de sombere situatie in Tibet. Hij wees op verschillende aankomende kansen waarbij Europarlementariërs betrokken kunnen zijn, zoals de 66e herdenking van de Tibetaanse Opstand op 10 maart, de 9e Wereldparlementaire Conventie over Tibet (die dit jaar van 2 tot 4 juni in Tokio plaatsvindt) en de viering van de 90e verjaardag van de Dalai Lama. Daarnaast stemde de groep ermee in de mogelijkheid te onderzoeken om het Europees Parlement aan te sporen tot het aannemen van urgente resoluties met betrekking tot Tibet, bijvoorbeeld over de situatie na de recente aardbeving in Tibet.
ICT-Europe gaf een overzicht van de verslechterende mensenrechtensituatie in Tibet, waaronder de gedwongen assimilatiebeleid via het Chinese koloniale kotsschoolsysteem voor Tibetaanse kinderen, beperkingen op religieuze vrijheid en de vernietiging van het milieu.
”Nu de Chinese assimilatiepolitiek in hoog tempo wordt doorgevoerd en de Tibetaanse cultuur en identiteit bedreigt, verwelkomen wij de heroprichting van deze Tibet-vriendengroep binnen het Europees Parlement. Het is van belang dat leden van het Europees Parlement uit verschillende politieke partijen regelmatig bijeenkomen en gecoördineerde initiatieven over Tibet lanceren om ervoor te zorgen dat dit onderwerp hoog op de EU-agenda blijft staan.”
Vincent Metten, EU-beleidsdirecteur van ICT
De heroprichting van de groep is een uitkomst van de EU4Tibet-campagne, een gecoördineerde inspanning van International Campaign for Tibet (ICT) Europe en het Office of Tibet (OOT) in Brussels. Via deze campagne werden nationale kandidaten voor het Europees Parlement aangemoedigd om publiekelijk hun steun aan Tibet te betuigen, wat hielp de basis te leggen voor de herlancering van de groep. De campagne werd geleid met de steun van International Tibet Network, Tibet Support Groepen en Tibetaanse gemeenschappen in Europa.
De Tibet Intergroup werd opgericht aan het begin van de derde zittingsperiode van het Europees Parlement in 1989. Sinds 2014 werd het opnieuw opgericht als een meer informele groep, die dan van belang is geweest voor het handhaven van Tibet op de politieke agenda van de EU.
