26 August 2011

Nieuwe verwoesting in Tibet: dodencijfer boven de 1.200

1 september 2010

Volgens AFP is het officiële dodental na een modder- en steenlawine op zondag 8 augustus in Drugchu bijgesteld op 1.254. Er worden nog 490 mensen vermist. De noodzakelijke medicijnen en hulpgoederen konden het getroffen gebied niet bereiken omdat wegen geblokkeerd raakten door de modderstroom. Dit dwong de overlevenden om voor zoet water en voorraden te voet naar hulpdistributiecentra te gaan. Ambtenaren waarschuwden voor stortbuien vanaf 16 tot 18 augustus die meer overstromingen in het gebied konden veroorzaken. (Zie: ‘China mudslide town lacking supplies’ AFP, 16 augustus, 2010)

De aardverschuiving vernietigde een groot deel van de stad Drugchu (Chinees: Zhouqu) in het zuidoosten van de Kanlho (Chinees: Gannan) Tibetaanse Autonome Prefectuur in Gansu. De modderstroom blokkeerde een rivier en zorgde voor overstroming van een gedeelte van de stad. Chinese militairen gebruikten explosieven om de blokkade op te ruimen en het water af te voeren. Daarna werden er pogingen gedaan om mensen uit het puin te graven. Volgens een CNN-rapport vanuit het gebied verblijven meer dan 10.000 overlevenden in tenten nadat hun huizen zijn verdwenen.

Alles werd in het werk gesteld om het water in het onstabiele door de aardverschuiving ontstane meer af te voeren, om zo te voorkomen dat de dam zou doorbreken en het gebied, waar de reddingswerkzaamheden nog in volle gang waren, zou overstromen.

De verwoesting in Drugchu is de tweede ramp die Tibetanen recentelijk trof. In april werd het Tibetaanse gebied rond Yushu, in Kham (de huidige provincie Qinghai), getroffen door een aardbeving van 7.1 op de Schaal van Richter. Volgens officiële ramingen vonden 2.698 mensen de dood. (zie rapport: ‘Hundreds killed in earthquake in Kyigundo, eastern Tibet: emergency appeals launched,’ ICT, April 14, 2010)

Een panorama van Drugchu (zie onderstaand) toont de locatie van de stad, gelegen onder droge en ontboste bergen. Dit panorama, dat is samengesteld uit gescande foto’s van 15 jaar geleden, toont dat hier meer dan een decennium geleden complete ontbossing plaatsvond en dat zelfs de steilste hellingen voor landbouw ontgonnen werden. Volgens diverse rapporten waarschuwden lokale mensen en ambtenaren jarenlang dat het grootschalig kappen van bomen en de snelle ontwikkeling het berggebied rond Drugchu kwetsbaarder maakte voor aardverschuivingen. Volgens The Guardian noemde een overheidsrapport vorig jaar de Bailong-rivier een ‘vergrote kans om rampzone te worden door aardverschuivingen’.

In een beschrijving van het landschap zond Al Jazeera’ s Chinacorrespondent, Melissa K. Chan, een twitterbericht vanuit het gebied: ‘Kale bergen, geen bomen of struiken. Erosie. Geen wonder dat deze aardverschuiving in Zhouqu, Gansu gebeurde.’. Melissa Chan rapporteerde tevens: ‘De bewoners zeggen dat de modderstroom naar beneden kwam en alles in ongeveer tien minuten begroef. Het regende niet op dat moment – had geen idee van gevaar. Ruik de stank van lichamen en zie en hoor weeklagende verwanten rouwen om de doden. Een vreselijke manier om levend begraven te worden.’
De staatsmedia rapporteerden dat de aardverschuiving de ergste is die China in zes decennia getroffen heeft. Een tropisch onweer trok later in de maand naar noordelijk China, en er werd verwacht dat daardoor in het rampengebied ook sterke regenval zou optreden.

Het Tibetaanse Parlement in ballingschap verklaarde dat Tibetanen uit het gebied het wanbeheer op milieugebied door de autoriteiten verantwoordelijk stellen voor de ramp, naast de zware regenval.

In hun verslag over het gebied op de Cd-rom Tibet Outside the TAR (TOTAR) schrijven Steve Marshall en Susette Cooke: ‘Van boven af gezien, zou de provinciestad Drugchu een gezwel kunnen zijn dat opduikt in het landschap, geclusterd langs de oever van de Bailong-rivier en opklimmend in zijvalleien onder droge bewerkte heuvels. Hierboven rijzen zelfs hogere gekartelde bergruggen op, waar een paar stukjes naaldbomen wijzen op een eens vochtiger en meer bebost landschap. De stad bestaat uit een modern Chinees centrum met een paar eilanden met hoogbouwconstructies, verbonden door lagere woonbuurten die in de omringende dorpen overgaan, met cultivatie naar de stadsranden. Het oudste deel van Drugchu ligt in het noordoosten.’ (De volledige Engelse tekst is hier beschikbaar)

Officiële Chinese bevolkingstatistieken van 2000 voor de provincie Drugchu (Zhouqu) toonden een bevolking die voor een derde uit Tibetanen en twee derde uit Chinezen bestond.



Download een hoge resolutieversie van dit panorama

Drugchu (Chinees: Zhouqu) gezien van af het zuiden, winter van 1995/1996. Steven Marshall en Susette Cooke 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer