Nieuw rapport onthult gevaren voor Tibetanen in de frontlinie van de strijd om de heerschappij in Nepal
ICT persbericht, 08 oktober 2012
Een nieuw rapport van ICT brengt de toenemende bedreigingen voor Tibetanen in Nepal in kaart, nu China naleving van haar harde lijn beleid inzake Tibet in Kathmandu probeert af te dwingen.
Tsering Jampa, voorzitter van de International Campaign for Tibet, stelt: “Nepal vormt een essentiële doorgangsroute voor Tibetanen op weg naar ballingschap en Tibetanen maken onderdeel uit van een legitieme gemeenschap, die verbonden is door eeuwenoude religieuze en culturele banden. Maar Chinas vastberadenheid om de dominante macht te worden in de regio, ondermijnt hun bescherming en veiligheid en is de reden voor toenemende zorg in de regio. Nepal heeft wellicht nog niet volledig gecapituleerd voor de Chinese druk, maar de weinige bronnen van bescherming, die voor Tibetanen overblijven, worden steeds kwetsbaarder.”
Het rapport, ‘Dangerous Crossing: Voorwaarden die van invloed zijn op de vlucht van de Tibetaanse vluchtelingen’, documenteert voor het eerst hoe China de drijfveer vormt voor een verminderde legitimering van de Tibetaanse gemeenschap in Nepal. Dit houdt in dat een groot aantal te goeder trouw zijnde vluchtelingen in Nepal effectief staatloos zijn, kwetsbaar voor politieke uitbuiting, en niet in staat zijn om gebruik te maken van overheidsdiensten of te reizen zonder de dreiging van intimidatie, afpersing of detentie.
‘Dangerous Crossing’ is op donderdag 11 oktober gepubliceerd en documenteert de volgende zaken:
- Er is een correlatie tussen China’s betrokkenheid in Nepal na 2008 en de onderdrukking van de Tibetaanse gemeenschap door Nepalese veiligheidstroepen en de bureaucratie. De toegenomen hulp van China, ondersteuning van veiligheidsdiensten, politieke bezoeken op hoog niveau, de aanleg van infrastructuur projecten en de handel zijn allemaal openlijk afhankelijk gemaakt van Nepals loyaliteit aan het “één China”-beleid door het voorkomen van anti-China activiteiten door Tibetanen. Gedurende dezelfde periode zijn de rechten van Tibetanen op vrij verkeer, meningsuiting, vergadering, cultureel leven en religie in belangrijke mate ingeperkt in Nepal.
- Sinds de protesten en het hardhandige optreden in Tibet in maart 2008 is het aantal Tibetanen, dat naar ballingschap vlucht, afgenomen en is de grensbewaking dramatisch toegenomen. Nepal is een essentiële doorgangsroute naar ballingschap, die de Chinese autoriteiten in toenemende mate proberen te blokkeren.
- Een overeenkomst voor de uitwisseling van inlichtingen tussen Nepal en China in 2010 werd gevolgd door een ongekende mate van toezicht op de Tibetaanse gemeenschap door zowel Nepalese als Chinese staatsagenten, wat arrestaties en intimidatie vergemakkelijkt.
- Tibetanen worden geconfronteerd met bijzondere beperkingen op het bezit van onroerend goed, het registreren van bedrijven en het werken in de publieke sector. De recente bureaucratische wijzigingen in Nepal beperken het onderwijs, motorvergunningen en het reizen en dragen bij aan de verarming van de Tibetaanse gemeenschap.
Een Engelse versie van het rapport kan vanaf donderdag 11 oktober online worden gedownload op www.savetibet.nl. Pers exemplaren zijn vanaf nu vooraf verkrijgbaar; contact [email protected]