26 augustus 2011

Nepalese politie neemt stembussen in beslag bij Tibetaanse verkiezing in ballingschap

4 oktober 2010

ICT-rapport, 3 oktober 2010

Gewapende Nepalese politieagenten in oproertenue hebben vandaag in Kathmandu stembussen in beslag genomen die door Tibetanen gebruikt werden om te stemmen voor een nieuwe premier en nieuw parlement in ballingschap.

De Nepalese autoriteiten hadden weliswaar toestemming gegeven voor de verkiezingen in ballingschap, die bijna 9000 Tibetanen aangaan, maar de politie bestormde drie centra waar Tibetaanse ballingen bezig waren hun stem uit te brengen en nam de stembussen in beslag. Volgens Tibetaanse bronnen die in contact staan met prominente Nepalese mensenrechtenadvocaten had de Chinese ambassade in Kathmandu het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven de verkiezingen een halt toe te roepen.

Dit is het meest recente incident in een reeks discriminerende acties door de Chinese autoriteiten op het soevereine grondgebied van Nepal, waar de autoriteiten steeds harder optreden tegen de Tibetaanse gemeenschap. Nu de regering in Beijing de politieke overgangssituatie aangrijpt om gezagsdragers, grensautoriteiten, rechters en burgers in Nepal op grotere schaal en op gewelddadige wijze onder druk te zetten, worden de kwetsbare Tibetanen in Nepal steeds meer in het nauw gedreven.

Een Tibetaanse ooggetuige die zag hoe de stembussen in beslag werden genomen zei vandaag: “Dit was een vreselijke dag voor Tibetanen in Nepal. Mensen waren wanhopig. Veel oudere Tibetanen barstten in huilen uit; ze konden niets doen omdat er zoveel politieagenten waren en ze zich zo agressief gedroegen.” ( zie hier videobeelden van het incident door Radio Free Asia )

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor Tibetanen in Nepal, aangezien op de stembiljetten ook persoonsgegevens stonden. De regeringen van China en Nepal hebben onlangs een nieuwe overeenkomst gesloten om informatie over ‘anti-Chinese’ activiteiten in Nepal uit te wisselen. De Nepalese media berichtte dat “Nepal en China op hoog niveau inlichtingen en informatie over veiligheidszaken uit zullen wisselen om tegen China gerichte activiteiten in Nepal in te dammen.” (eKantipur.com, 7 augustus).

Daarnaast wordt gevreesd dat de actie mogelijk ook nadelige gevolgen voor de verkiezingen zelf heeft, aangezien de Tibetanen in Nepal een groot deel van het Tibetaanse electoraat in ballingschap vormen.

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, Europe: “Dit is een ongerechtvaardigde inval door de Nepalese politie, waarbij Tibetanen die hun democratische recht op vrije en eerlijke verkiezingen uitoefenen het moeten ontgelden. Uit eerbied voor de democratie moeten de stembussen zo spoedig mogelijk aan de Tibetaanse gemeenschap worden teruggegeven.”

Tibetanen over de hele wereld brachten vandaag hun stem uit in de eerste fase van het proces om een nieuwe Kalon Tripa (premier) en de leden van het 15e Tibetaanse parlement in ballingschap te kiezen. De huidige Kalon Tripa, die in het Indiase Dharamsala woont en werkt, is Samdhong Rinpoche.

5316 Tibetanen stonden geregistreerd om hun stem uit te brengen in de Boudhanath stoepa in Kathmandu, 980 in Jawalakhel, en 2336 bij het nonnenklooster in Swayambhunath. Dezelfde Tibetaanse bron verklaarde: “In Jawalakel waren ze klaar met stemmen en de stembussen daar waren om 15.30 uur al verwijderd. In Boudhanath namen ze 15 stembussen mee en in Swayambhunath werden vijf stembussen in beslag genomen.”

Op 2 september jl. herdachten parlementariërs uit 14 verschillende landen de 50e viering van de Tibetaanse democratie in ballingschap in Bylakuppe, de grootste Tibetaanse nederzetting in India. Tijdens de bijeenkomst bracht de Tibetaanse regering in ballingschap een eerbetoon aan de Dalai Lama voor de vrijheidsstrijd die hij namens het Tibetaanse volk voert en voor het tot stand brengen van democratie voor de Tibetanen.

De verkiezingen van vandaag, voor de Kalon Tripa en de leden van het 15e Tibetaanse parlement in ballingschap, vormen de opmaat voor algemene verkiezingen in 2011. Deze zijn bedoeld om de derde rechtstreeks gekozen Tibetaanse premier en opvolger van de zittende Kalon Tripa aan te wijzen, hetgeen de eerste democratische machtsoverdracht in de geschiedenis van Tibet zal zijn. De laatste verkiezingsronde staat gepland voor 20 maart 2011.

Voor informatie over de toenemende gevaren waaraan Tibetanen in Nepal blootstaan, zie ICT-rapporten Dangerous Crossing 2009-update  en Fragile Welcome; China influence on Nepal and it’s impact on Tibetans .

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer