9 March 2018

Nederlanders en Tibetanen herdenken 59ste volksopstand in Tibet

Op 10 maart organiseren de International Campaign for Tibet (ICT), de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap een herdenkingsdienst en een vredesmars bij de Chinese ambassade in Den Haag. Tevens hebben honderden Nederlanders gehoor gegeven aan de oproep de Tibetvlag uit te hangen uit solidariteit met de Tibetaanse vrijheidsstrijd en om aandacht te vragen voor de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Tibet en de talloze Tibetaanse politieke gevangenen.


Lees hier de Verklaring van de President of the Centrale Tibetaanse Administratie op de 59ste herdenking van de Tibetaanse Nationale Dag van Opstand

Tibet demonstratie den Haag
Tibet Demonstratie in den Haag van 2016.
Wereldwijd wordt op 10 maart de Tibetaanse volksopstand tegen de Chinese bezetting en onderdrukking herdacht. Deze opstand werd 59 jaar geleden in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa bloedig neergeslagen door het Chinese leger. In Den Haag start de herdenking bij de Chinese ambassade om 10.30 uur, waar een memorandum wordt aangeboden waarin bij China er o.a. op wordt aangedrongen om de opgevoerde repressie van Tibetanen te stoppen, Tibet open  te stellen voor de buitenwereld en de dialoog met de Tibetaanse regering in ballingschap te hervatten. Daarna volgt een mars die voert langs het Vredespaleis en eindigt om 13.00 uur bij het centraal station. Meer dan 100 Tibetanen en supporters lopen mee uit solidariteit met het Tibetaanse volk in Tibet, dat systematisch wordt onderdrukt door China.
Tsering Jampa, Directeur ICT: “Vandaag tonen we onze solidariteit met het Tibetaanse volk in Tibet dat immens lijdt onder de repressie van de Communistische Chinese autoriteiten. We dringen er bij president Xi Jingping op aan de onderdrukking  van het Tibetaanse volk in Tibet te stoppen en de dialoog met de Dalai Lama te hervatten om een voor beide partijen gunstige oplossing te vinden. Tevens roepen wij de Nederlandse regering op tot een constructief en consistent beleid om het mensenrechtenbeleid in Tibet door China ter discussie te stellen. Er verandert niets zolang we blijven zwijgen en China  als een normale handelspartner blijven beschouwen. Het Tibetaanse volk zal gewoon verder blijven lijden onder het juk van de Chinese bezetters.”
Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen zijn de Tibetanen een minderheid in hun eigen land. Zij worden gediscrimineerd en economisch achtergesteld. Hun taal, religie en unieke cultuur worden steeds verder gemarginaliseerd. Sinds 2009 hebben 152 Tibetanen in Tibet zichzelf uit protest in brand gestoken. Op 7 maart jl vond de meest recente zelfverbranding plaats in Oost Tibet. China houdt ruim 600 Tibetaanse politieke gevangenen vast, die op vreedzame wijze opkwamen voor hun rechten.
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting waarbij duizenden Tibetanen hun leven verloren. De Dalai Lama werd gedwongen te vluchten naar India en woont sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van Tibet en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor de Tibetanen, zowel binnen Tibet, als in ballingschap.
Programma 10 maart:

10.30 uur      Sprekers, gebedsdienst, verzetsliederen bij Chinese ambassade, Adriaan Goekooplaan 7

12.30 uur      Start Vredesmars door het centrum van Den Haag naar het centraal station

13.00 uur      Einde programma

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer