29 August 2011

Monniken uiten hun bezorgdheid over Chinese beweringen over wapenvondsten, en over de Olympische Spelen

Monniken protesteerden vorige week tijdens een bezoek van buitenlandse media aan het Labrang-klooster (Chinees: Xiahe) in de provincie Gansu. Uit een vertaling van hun woorden blijkt dat ze zich zorgen maken over hun religieuze vrijheid. Daarnaast lieten zij hun woede blijken over het feit dat de Chinese autoriteiten de monniken hebben beschuldigd van wapenbezit.

Vijftien monniken drongen op 9 april de binnenplaats van Labrang binnen. Op dat moment waren ongeveer twintig Chinese en buitenlandse journalisten aanwezig, die deel namen aan een door de staat georganiseerde mediareis. De monniken spraken enkele minuten met de media, eerst in het Tibetaans later in het Chinees. Ze praatten snel en vaak door elkaar heen, in hun haast te communiceren met een buitenlandse delegatie. Verschillende monniken huilden. Sommigen droegen een papieren Tibetaanse vlag. Meerdere bronnen melden dat protesterende monniken genomen zijn nadat de media Labrang verlieten. Hun huidige verblijfplaats is onbekend. Het is moeilijk duidelijkheid te krijgen uit Labrang. Er liggen zware straffen op het verspreiden van informatie aan de buitenwereld. Volgens diverse rapporten hebben de autoriteiten mobiele telefoons en computers in beslag genomen. Telefoonverbindingen en internettoegang zijn afgesneden.

Verslaggevers die aan de reis deelnamen, vertelden ICT dat het Labrang-klooster vol zit de met Chinese beveiligingsmensen, die het protest fotografeerden. Na de protesten van 14 en 15 maart, die door bewapende politie met traangas werden neergeslagen gaan de monniken gebukt onder zware repressie.

De verhalen van de demonstranten zijn vertaald en internationaal verspreid. Eén van de monniken zei dat ze er niet op tegen zijn dat de Chinezen gastheer zijn van de Olympische Spelen. Een andere monnik vertelde de journalisten: ‘Wij willen mensenrechten’. Zich richtend tot de andere monniken vroeg hij: ‘Willen wij mensenrechten?’ De reactie was in het Tibetaans en bevestigend, en iemand herhaalde deze woorden in het Chinees. Een monnik zei tenslotte: ‘Wij willen mensenrechten. Wij willen vrijheid. Nu. Wij kunnen niet onder Chinese controle blijven. Wij kunnen onze Boeddhistische weg niet ontwikkelen.’

Weer een andere monnik vertelde over de huidige situatie in Labrang: ‘Veel mensen zijn gearresteerd, en er zijn militairen in de straten. Er zijn geen mensenrechten. Er is geen vrijheid. Wij worden gedwongen de Dalai Lama af te zweren. Wij willen dat de Dalai Lama snel terugkomt. Een paar dagen geleden hebben wij geprotesteerd en toen hebben ze vergif [ traangas ] naar ons gespoten. Een heleboel mensen zijn gearresteerd. Er zijn veel militairen hier. Maar geen mensenrechten en geen vrijheid.’

De monnik die over de Olympische Spelen sprak zei ook dat de monniken boos waren omdat ‘de Chinese autoriteiten hadden gerapporteerd dat de ze messen en vuurwapens bezaten. De monnik zei: ‘Wij hebben niets van dat alles.’

In een poging om de monniken als samenzweerders af te schilderen rapporteerde Xinhua dat de politie explosieven en een geweer had ontdekt. China meldde dat er in de afgelopen weken verschillende keren wapens in beslag zijn genomen bij huiszoekingen van kloosters. De Chinezen tonen echter geen bewijs. Ze laten alleen foto’s zien van uitgestalde vuurwapens en zwaarden die in beslag zouden zijn genomen.

Één bron vertelde ICT dat er inderdaad wapens aanwezig waren in een klooster in Kham. Dit waren pistolen, geweren en een pijl en boog die door lokale nomaden waren ingeleverd nadat monniken hen hadden overgehaald om te stoppen met jagen op wilde dieren. Volgens dezelfde bron prees de politie de monniken voor hun initiatief, nam deze wapens mee, en rapporteerde vervolgens dat de ‘wapens van de monniken waren afgenomen.

Na de golf van protesten van 10 maart, toen de herdenking van de volksopstand in 1959 tegen Chinese overheersing uit de hand liep, is de recente demonstratie in Labrang de tweede demonstratie die een door de staat georganiseerde mediareis verstoort. Op 28 maart protesteerden monniken van de Jokhang-tempel in Lhasa ook al voor een groep buitenlandse journalisten. In de weken daarvoor was Lhasa afgesloten van de buitenwereld.

Chinese mensen verlaten protestgebieden in oostelijk Tibet

Aansluitend op het bezoek aan Labrang ging de buitenlandse pers naar Machu (Chinees: Maqu) in de Kanlho Tibetaanse Autonome Prefectuur, Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo). Daar zijn op 16 maart protesten geweest van burgers, nomaden en studenten die foto’s van de Dalai Lama omhoog hielden en met Tibetaanse vlaggen zwaaiden. Ze riepen slogans voor de onafhankelijkheid van Tibet en de Dalai Lama. Sommige demonstranten kozen overheidsbureaus, Chinese ondernemingen en overheidsbezit als doelwit. Na de demonstratie volgden in het Machu-gebied hardhandig optreden en massa-arrestaties.

Een verslaggever die aan de reis naar Machu deelnam, vertelde ICT: ‘Wij zagen maar één politieagent in uniform in de hele stad Machu – en dat was een verkeersagent. Maar toch was de aanwezigheid van politie in burger duidelijk.’ Dezelfde verslaggever zei dat angst en spanning voelbaar waren onder alle bevolkingsgroepen in het gebied. ICT heeft betrouwbare rapporten ontvangen waarin wordt gemeld dat veel Chinezen de gebieden in oostelijk Tibet hebben verlaten.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer