26 August 2011

Monnik steekt zichzelf in brand; grote protesten bij Tibetaans klooster met geweld onderdrukt

Phuntsog, een 20 jaar oude monnik bij het Kirti klooster in Oost Tibet, overleed nadat hij zichzelf in brand stak. De reden voor deze wanhoopsdaad was de voortdurende onderdrukking en gebrek aan vrijheid in Tibet.

Vreedzame protesten werden met geweld onderdrukt bij het Kirti klooster in de Ngaba regio van Tibet nadat een jonge monnik zichzelf in brand stak en later overleed.

De 20 jaar oude monnik, genaamd Phuntsog, stak zichzelf eergisterochtend in brand, tijdens de derde herdenking van een protest bij het Kirti klooster op 16 maart 2008, waarbij minstens 10 Tibetanen waren doodgeschoten. Ooggetuigen meldden dat de politie de vlammen doofde en Phuntsog sloegen voordat hij overleed, volgens Tibetaanse ballingen in contact met Tibetaanen in Ngaba (Chinees: Aba) Tibetaans Autonome Prefectuur, Sichuan provincie (de Tibetaanse regio Amdo).

Een aantal monniken namen het lichaam van Phuntsog terug naar het klooster. Een monnik uit het gelijknamige Kirti klooster in ballingschap zei: “Mij is verteld dat veel van de monniken van het Kirti klooster liever zouden sterven dan Phuntsog’s levensloze lichaam te overhandigen aan de Chinese autoriteiten. Het hele Kirti klooster wordt nu omsingeld door gewapende Chinese militairen en een aantal telefoonverbindingen zijn verbroken.”

Volgens dezelfde bronnen braken direct hierna protesten uit tegen de Chinese autoriteiten. Honderden monniken en leken namen hieraan deel. Na een gepoogde vreedzame mars vanaf het klooster brak de politie de protesten op met geweld. Hierop volgde een nu nog onbekend aantal arrestaties.

“Deze tragische en wanhopige daad van deze jonge monnik en de schandelijke reactie door Chinese autoriteiten is voldoende bewijs dat er geluisterd moet worden naar de oproep van het Tibetaanse volk voor vrede en gerechtigheid in Tibet”, zei Tsering Jampa, Directeur van de International Campaign for Tibet.
Dit is de tweede keer dat een Kirti monnik zichzelf in brand heeft gestoken als gevolg van de verhoogde repressie die is opgelegd in het klooster na de demonstaties in maart 2008. Tapey, een monnik in zijn mid- 20’er jaren, stak zichzelf uit protest in brand op 27 februari 2009. Directe aanleiding was dat lokale autoriteiten de monniken van Kirti klooster geen toestemming gaven om Monlam te bezoeken, een traditioneel gebedsfestival dat gehouden wordt na Tibetaanse Nieuw Jaar (Losar).
Volgens verscheidene bronnen uit de regio, opende de politie het vuur op Tapey terwijl hij in vuur en vlam stond. Hoewel de officiële Chinese pers weliswaar berichtte over het incident, ontkende zij de rapporten dat de politie het vuur opende op Tapey. Tapey overleefde maar werd in hechtenis genomen. Zijn verblijfplaats is nog steeds onbekend. 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer