9 October 2012

Minister Rosenthal bespreekt Tibet, economie en mensenrechten met Chinese collega

Nieuwsbericht | 09-10-2012

Minister Rosenthal heeft in Peking een gesprek gehad met zijn Chinese collega Yang Jiechi. Beide ministers bespraken de wederzijdse handel en investeringen en mogelijkheden tot uitbreiding daarvan.

China verwelkomt de wens van Nederland om een nieuw consulaat-generaal te vestigen in de Chinese stad Chongqing in west China, de snelst groeiende regio in China. Formele aspecten daarvan moeten nog worden nog uitgewerkt.

Voorafgaand aan de ontmoeting met zijn Chinese collega had Rosenthal een gesprek met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in China.

China heeft de Nederlandse mensenrechtenambassadeur uitgenodigd voor het Bejing Human Rights Forum in december.

Rosenthal stelde zijn collega Yang Jiechi voor om nieuwe mensenrechtenconsultaties te starten tussen China en Nederland. Hij vroeg Yang ook om de mensenrechtenambassadeur toestemming te geven voor een bezoek aan Tibet. Ook stelde Rosenthal het lot van specifieke mensenrechtenverdedigers in China aan de orde.

De ministers bespraken verder internationale politieke kwesties en de rol van China in de internationale gemeenschap. Yang en Rosenthal wisselden onder meer standpunten uit over het conflict in Syrie, de nucleaire dreiging in Iran en Noord-Korea.

Lees hier meer op website rijksoverheid.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer