9 February 2021

Minister Blinken brengt Tibet ter sprake in eerste gesprek met China

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft in het eerste gesprek met China’s topdiplomaat verteld dat de VS zal blijven aandringen op mensenrechten en democratische waarden in Tibet.

Volgens zijn woordvoerder sprak Antony J. Blinken, minister van Buitenlandse Zaken, op 5 februari 2021 met Yang Jiechi, de directeur van het bureau van de centrale commissie voor buitenlandse zaken in de Volksrepubliek China.

De woordvoerder zei dat Blinken “benadrukte dat de Verenigde Staten zal blijven opkomen voor mensenrechten en democratische waarden, ook in Xinjiang, Tibet en Hongkong.”

Blinken vertelde Yang ook dat de VS zal samenwerken met haar bondgenoten om de Chinese regering verantwoordelijk te houden voor haar inspanningen om de stabiliteit in de Indo-Pacific regio te bedreigen en de op regels gebaseerde internationale orde te ondermijnen.

De opmerkingen van Blinken volgden op opmerkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Radio Free Asia vorige week, waarin werd beloofd dat de VS druk zal uitoefenen op China om een dialoog met de vertegenwoordigers van de Dalai Lama te hervatten, een einde te maken aan zijn inmenging in de selectie van Tibetaanse boeddhistische leiders, en de unieke cultuur, religie, taal en omgeving van de Tibetanen te respecteren.

Tijdens de campagne voor 2020 beloofde Biden ook dat zijn regering “zal opkomen voor het volk van Tibet”.

Verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Hieronder volgt de verklaring van de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over het gesprek van Blinken met Yang.

“Minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken sprak vandaag met Yang Jiechi, directeur van het bureau van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China (VRC), en bracht hem zijn beste wensen over voor het Maan Nieuwjaar. Minister Blinken benadrukte dat de Verenigde Staten zal blijven opkomen voor de mensenrechten en democratische waarden, ook in Xinjiang, Tibet en Hongkong. Ook drong hij er bij China op aan zich aan te sluiten bij de internationale gemeenschap in het veroordelen van de militaire staatsgreep in Birma. De minister bevestigde nogmaals dat de Verenigde Staten zal samenwerken met bondgenoten en partners om  gedeelde waarden en belangen te verdedigen en de Volksrepubliek China ter verantwoording te roepen voor zijn pogingen om de stabiliteit in de Indo-Pacifische regio te bedreigen, ook aan de overzijde van de Straat van Taiwan, en voor zijn ondermijning van het op regels gebaseerde internationale systeem.

ICT-verklaring
Hieronder volgt een verklaring van de International Campaign for Tibet.

“International Campaign for Tibet is verheugd dat minister Blinken de mensenrechten en democratische waarden voor het Tibetaanse volk onderdeel heeft gemaakt van zijn eerste gesprek met China’s topdiplomaat. De opmerkingen van de secretaris, in aanvulling op de opmerkingen van het State Department aan Radio Free Asia vorige week en de boodschap van president Biden tijdens de campagne, geven ons hoop dat deze regering betekenisvolle vooruitgang kan boeken voor een oplossing voor de Tibetaanse kwestie. We dringen er bij de minister en zijn collega’s op aan hun beloften in daden om te zetten, de Tibetan Policy and Support Act en de Reciprocal Access to Tibet Act volledig uit te voeren, en zo snel mogelijk een nieuwe speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties op het niveau van een staatssecretaris te benoemen.”

 

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...