8 May 2024

Medewerker van Duits Europarlementslid opgepakt op verdenking van spionage

Een medewerker van het Duitse Europarlementslid is gearresteerd op verdenking van spionage voor China, zo maakte het Duitse federale parket dinsdag bekend. Dit is de laatste in een reeks zaken die de bezorgdheid over buitenlandse inmenging in de politiek van de Europese Unie hebben vergroot, enkele weken voor de verkiezingen. De arrestatie volgt kort nadat de Britse autoriteiten bekendmaakten dat zij twee personen, waarvan één een voormalige parlementaire assistent was, hadden aangeklaagd voor spionage voor China. Er zijn echter geen aanwijzingen dat beide zaken met elkaar verbonden zijn.

De arrestatie vond plaats in Dresden, slechts enkele uren nadat in West-Duitsland de drie mensen werden gearresteerd op verdenking van het lekken van technologische gegevens gebruikt in maritieme voortstuwing en het exporteren van een krachtige laser naar China. De verdachte, geïdentificeerd als Jian, werkte sinds 2019 voor een Duits lid van het Europees Parlement. Volgens de aanklagers fungeerde hij als “medewerker van een Chinese geheime dienst” en zou hij herhaaldelijk informatie over parlementaire beraadslagingen en besluiten aan Chinese inlichtingen hebben doorgegeven. Bovendien zou Jian G., een Duitse staatsburger, ook Chinese oppositiegroepen in Duitsland hebben bespioneerd.

De Chinese regering heeft elke betrokkenheid bij de zaak ontkend. De vierde arrestatie in twee dagen van een Duitser, beschuldigd van werken voor Chinese inlichtingen. Dit kan mogelijk de gespannen relatie tussen Duitsland en China nog meer op de proef stellen.

De recente arrestaties wegens spionage voor China werpen licht op de voortdurende zorgen over buitenlandse inmenging in de Europese politiek. Deze incidenten onderstrepen de complexe en soms gespannen verhoudingen tussen Europese staten en China, een cruciale handelspartner die met enige argwaan wordt benaderd. De Europese Unie, die al te maken heeft met toenemende spanningen met Beijing over handel en de ondersteuning van Rusland sinds de invasie van Oekraïne, moet nu ook de veiligheid van haar politieke instellingen waarborgen tegen mogelijke buitenlandse inmenging. Deze recentelijke arrestaties wegens spionage voor China onderstreept de bezorgdheid over buitenlandse inmenging in Europese politiek.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...