28 August 2011

Massale steunbetuiging aan Tibetaanse volk in Den Haag

Meer dan 350 demonstranten, Tibetanen en Tibet-sympathisanten, trotseerden zondag 16 maart het slechte weer en verhieven hun stem om het Tibetaanse volk te steunen. Tijdens een manifestatie voor de Chinese ambassade in Den Haag, die georganiseerd werd door International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland, riepen de demonstranten China op om af te zien van gewelddadig optreden in Tibet.

Groen Links parlementariër Mariko Peters sprak zich tijdens de demonstratie uit over de situatie in Tibet. Zij veroordeelde het brute politieoptreden in Tibet en riep de VN op om te bemiddelen en in te grijpen. Een dag eerder sprak het Ministerie van Buitenlandse Zaken al haar bezorgdheid uit over de situatie in Tibet en parlementariërs van verschillende politieke partijen hebben de Nederlandse regering opgeroepen om zich sterker over deze zaak uit te spreken.

De demonstratie verliep vreedzaam totdat het een van de Tibetaanse demonstranten lukte om op het ambassadeterrein te komen. Hij streek de Chinese vlag en verving deze voor de Tibetaanse vlag.

Hij werd daarna gearresteerd door de politie. Op het moment dat de Tibetaanse vlag voor de Chinese ambassade wapperde ging er een golf van emotie door de demonstranten heen. Een aantal demonstranten stormde op de omheining van de ambassade af, waarbij een hek omviel. Een tweede Tibetaan werd gearresteerd voor het werpen van een steen. De politie en de organisatoren van de demonstratie herstelden daarna de orde, waarna de demonstratie mocht doorgaan.

Na afloop liepen de demonstranten in een spontane protestmars door het centrum van Den Haag en langs het parlementsgebouw.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer