11 December 2019

Martijn van Helvert, Nederlands parlementslid, viert 30 jaar Nobelvredesprijs voor Dalai Lama, bij ICT Washington

Nederland zal vechten voor de mensenrechten van Tibetanen, volgens Martijn van Helvert, op bezoek bij ICT in Washington.

Samen met Ambassadeur voor religieuze vrijheid, Sam Brownback, Congressmen Levin en Ted Yoho, was Martijn van Helvert, Nederlands parlementslid voor het CDA, aanwezig op een receptie van ICT in washington om de 30ste verjaardag van de uitreiking van de Nobelvredesprijs aan de Dalai Lama op 10 december 1989, te vieren.
Het begon als een vreugdevolle en ontroerende terugblik op de Dalai Lama die 30 jaar geleden de Nobelprijs voor de vrede won. En het eindigde met een veelbelovende blik op de toekomst voor het Tibetaanse volk.

Ambassadeur Brownback sprak Brownback over de Wet op wederzijdse toegang tot Tibet (RATA), die vorig jaar van kracht werd. De wetgeving, die gericht is tegen China’s isolatie van Tibet van de buitenwereld, vereist dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken visa weigert of intrekt van Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het niet toelaten of bemoeilijken van toegang tot Tibet van Amerikaanse diplomaten, journalisten en gewone burgers. Brownback zei dat het ministerie van Buitenlandse Zaken deze maand een rapport zal produceren waarin staat welke Chinese ambtenaren de toegang tot de VS zal worden ontzegd onder RATA. Brownback merkte ook op dat de aanvallen van China op de godsdienstvrijheid van Tibetanen op lange termijn niet kunnen slagen. “Ze kunnen een poosje succesvol zijn,” zei hij. “Maar het Tibetaans boeddhisme zal de Chinese regering overleven. En we zijn hier om bij je te staan en deel te nemen aan dit gevecht.

“Ook Nederland zal deel uitmaken van de strijd, zei Martijn van Helvert, lid van het Nederlandse parlement, die beloofde dat zijn land zal vechten voor de mensenrechten van Tibetanen. “En natuurlijk kunnen Tibetanen hun eigen Dalai Lama kiezen” nadat de huidige is overleden, zei hij, “omdat dat een zegen is voor de bevolking van Tibet en geen zegen voor de regering van China.”

Die bereidheid om te vechten werd ook uitgedrukt door Rep. Andy Levin (D-Mich.). “Ik ben een nieuw lid van het Congres,” zei Levin, “en ik ben net aangekomen, en ik ben klaar om te werken zolang het duurt, en zo moeilijk als de strijd is, om de Tibetaanse gemeenschap te steunen en de Tibetaanse cultuur in Tibet te redden.” Hoewel Levin nieuw is in het Congres, is hij al tientallen jaren een voorstander van Tibet. Hij studeerde de Tibetaanse taal als een afgestudeerde student en probeerde in 1989 Tibet binnen te komen, maar werd gedeeltelijk gestopt vanwege het bloedbad op het Tiananmen-plein. Na zijn terugkeer in de VS interviewde hij de Dalai Lama in Los Angeles, slechts enkele dagen voordat werd aangekondigd dat de Dalai Lama de Nobelprijs had gewonnen. “Hij was een echte held van mij,” zei Levin. Levin voegde eraan toe dat hij een jaar in Sarnath, India, heeft gestudeerd aan wat nu het Central Institute of Higher Tibetan Studies wordt genoemd, en hij heeft dinsdagavond een aantal Tibetaanse zinnen in zijn toespraak opgenomen tot verrassing van de aanwezigen.

Rep. Ted Yoho (R-Fla.), wiens pensionering eerder die dag werd aangekondigd, benadrukte een resolutie die hij vorige maand samen in het Huis van Afgevaardigden heeft geïntroduceerd waarin de inzet van de Dalai Lama voor geweldloosheid wordt geprezen en opgeroepen wordt tot een ‘bipartisan’ forum tussen Congresleden en de Tibetaanse spirituele leider. Yoho merkte op dat hij samen met Levin deel uitmaakt van de commissie Buitenlandse Zaken en zei: “Zoals Andy en ik weten, de dingen waarover we horen en zien, we hebben meer Dalai Lama’s nodig … We hebben meer mensen over de hele wereld nodig om tolerantie, vrede, voorspoed en gewoon een manier van leven te tonen die, als we ons er allemaal aan zouden houden, deze wereld een veel betere plek zou maken. ‘
Het was niet verwonderlijk dat een Republikeins en een Democratisch congreslid tijdens het evenement met elkaar spraken, zelfs ten tijde van deze verdeelde tijd in de hoofdstad van het land.

ICT vice-voorzitter Gare A. Smith zei dat hij voor wijlen senator Ted Kennedy (D-Mass.) werkte toen de Dalai Lama 30 jaar geleden de Nobelprijs voor de vrede ontving. “Ik had op dat moment nog nooit iets gezien dat meer verbindend was onder de partijen, toen of vandaag, dan Zijne Heiligheid de Dalai Lama,” zei Smith en voegde eraan toe: “Het maakte echt niet uit wie je was of waar je zat , iedereen steunde Zijne Heiligheid en iedereen steunde de boodschap van Zijne Heiligheid.” Smith merkte op dat het feit dat de Dalai Lama de Nobelvredesprijs won, hielp om ICT, dat slechts een jaar eerder was opgericht,voor te stuwen.
Tenzin Tethong was de eerste president van ICT. Hij was er ook in Oslo, Noorwegen in 1989 toen de Dalai Lama de Nobelprijs ontving. “Elke Tibetaan heeft herinneringen aan die dag,” zei Tethong. “Ze weten precies waar ze waren en wat er die dag gebeurde.” Tethong voegde eraan toe dat, hoewel de Dalai Lama tegen die tijd al veel onderscheidingen had ontvangen, de Nobelvredesprijs speciaal was omdat het zijn levenswerk en het lijden van het Tibetaanse volk valideerde. Hoewel er sindsdien 30 jaar zijn verstreken, “heeft Tibet nog steeds een oplossing nodig,” zei Tethong, “en moet Zijne Heiligheid nog steeds teruggaan naar Tibet.”

Naast de verschillende sprekers tijdens het evenement leidde Shingza Rinpoche, een Tibetaanse boeddhistische monnik en activist, de bijeenkomst in gebeden. Ngodup Tsering, vertegenwoordiger van Zijne Heiligheid de Dalai Lama in Noord-Amerika, huis- en senaatsmedewerkers, NGO-vertegenwoordigers en ICT-bestuursleden, leden en vrijwilligers namen ook deel aan het evenement.

Share this
27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel

23 September 2024

Meer tickets beschikbaar voor ‘Ganden: A Joyful Land’

Wegens de grote belangstelling voor de documentaire ‘Ganden: A Joyful Land’ zijn er extra tickets beschikbaar!