18 May 2018

Maatregel verbiedt families om religieuze activiteiten te verrichten tijdens belangrijkste boeddhistische festival

Lokale overheden in Chamdo, een grote stad aan de oostelijke Tibetaanse regio Kham hebben een circulaire doen uitgaan, waarin ze families verbieden om het religieuze en godsdienstige handelingen te verrichten in verband met het gisteren (16 mei) begonnen heilige boeddhistische festival van Saga Dawa.
Een berichtgeving van de Chamdo (Chinees: Changdu) Stad # 2 Gemeentelijke Kleuterschool aan de ouders van de kinderen verklaarde dat “om hun ideologische onderwijs te bevorderen” mogen kinderen niet worden meegenomen naar kloosters of religieuze evenementen. Ouders zelf mogen deze evenementen ook niet bezoeken. In een herinnering aan de vergaande bevoegdheden van het veiligheidsapparaat, waarschuwde de aankondiging dat: “De hogere overheden heimelijk zullen toekijken, en zij die regels overtreden, zullen worden bestraft”.
Een soortgelijke instructie werd vorig jaar uitgevaardigd tegen de Jebumgang Midden School in Lhasa, waarin religieuze activiteiten werden veroordeeld als ‘bijgeloof’ en het families verboden werd deel te nemen aan religieuze activiteiten tijdens Saga Dawa.
Deze uitspraak zal grote invloed hebben op de Tibetaanse families. Devotiepraktijken en altruïstisch gedrag zijn met name belangrijk tijdens Saga Dawa, die de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha herdenkt. Het staat bekend als de ‘maand van de verdiensten’, en naar veronderstelling worden alle positieve en negatieve acties miljoenen keren vermenigvuldigd.
Een vertaling van de instructie uit het Tibetaans is als volgt:
Kennisgeving aan de ouders
Op basis van een bevel van de commissie Onderwijs Zaken van de TAR, de Gemeentelijke Volksregering, en het Gemeentelijk Onderwijs Bureau, krijgen ouders het volgende advies tijdens de 4e Tibetaanse maand van Saga Dawa:
  1. Om hun ideologische onderwijs te bevorderen mogen kinderen niet worden meegenomen naar kloosters of religieuze evenementen;
  2. Als verzorgers van kinderen, mogen ouders zelf ook niet naar kloosters of religieuze evenementen;
  3. De hogere autoriteiten zullen heimelijk toekijken en zij die regels overtreden, zullen worden bestraft;
  4. Als dagelijkse controles bij scholen op afwezige leerlingen aan het licht brengen, dat zij in het geheim zijn meegenomen naar kloosters of religieuze activiteiten, zullen ze direct worden overgedragen aan de Bureau voor Opvoeding;
  5. Ouders worden verzocht om het werk van de scholen te ondersteunen door op de veiligheid van hun kinderen toe te zien.
Chamdo # 2 Gemeentelijke Kleuterschool
14 mei 2018
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer