17 August 2012

Lokale Tibetanen geslagen na opnieuw drie zelfverbrandingen in Tibet

ICT-rapport

Update:
Tashi, die zichzelf op 13 augustus verbrandde, is overleden. Volgens Kirti monniken in ballingschap is het onduidelijk of zijn overblijfselen zijn overgedragen aan zijn familie. Lokale mensen bezochten kloosters om gebeden op te dragen en offerandes te doen (14 augustus) en winkels en restaurants waren gesloten. De toestand van de Tibetaan die hevig in elkaar was geslagen door gewapende politie en achteraf is gezien met een bloedende hoofdwond, is onbekend. Radio Free Asia rapporteerde dat hij volgens een Tibetaanse bron overleed na de afranseling.

Lokale Tibetanen zijn in een Tibetaans gebied in de provincie Sichuan hard in elkaar geslagen door de politie na twee zelfverbrandingen op 13 augustus en één op 10 augustus.

Lokale mensen, die zich verzamelden op de plaats van de zelfverbrandingen, schreeuwden leuzen van protest en kwamen tegenover politie te staan, die voorzien was van bespijkerde knuppels. Volgens Kanyag Tsering en Lobsang Yeshe, Tibetaanse monniken van het Kirti klooster in Dharamsala, India, begon de politie om de demonstranten in het wilde weg te slaan en arresteerde een aantal Tibetanen. “Een persoon was onder het bloed na aan het hoofd te zijn geraakt met de bespijkerde knuppels, maar niets is verder bekend is over zijn situatie. Veiligheidstroepen werden vervolgens in grote aantallen in de provinciestad ingezet”, aldus de twee.

De informatie over de zelfverbrandingen, zoals ook bevestigd door de monniken van het Kirti klooster in Dharamsala, is als volgt: Vroeg in de avond van 13 augustus staken een 21-jarige Tibetaan genaamd Tashi uit de pastorale gebied Soruma in de gemeente Choejema, en een Tibetaanse monnik genaamd Lungtok in de leeftijd van ongeveer 20, zichzelf in brand in een afgesloten ruimte, die een gebedsmolen bevat, aan rand van het klooster. Terwijl zij protestleuzen scandeerden, kwamen zij tevoorschijn op de hoofdstraat van Ngaba, die van het Kirti klooster naar de stad loopt en door de lokale bevolking aangeduid wordt als ‘Helden Straat’ sinds hier in februari 2009 de eerste zelfverbranding in Tibet plaats vond.

Toen Lungtok de kruising met de centrale straat naderde, omsingelde een groep politieagenten hem, doofde de vlammen, en voerde hem weg. Het is onduidelijk of hij op dat moment nog in leven was. Beide mannen werden in eerste instantie naar het gemeentelijk ziekenhuis gebracht, en vervolgens werden zij binnen een half uur gebracht naar het Ngaba Tibetaans en Qiang Autonome Prefectuur ziekenhuis in Barkham (Chinees: Ma’erkang). Tibetaanse bronnen melden dat hun brandwonden waren zo ernstig waren, dat er weinig hoop op overleving was, en volgens recent ontvangen informatie, is Lungtok overleden.

Lungtok is de zoon van Richung, die enige tijd geleden overleed, en zijn moeder heet Lumo.
Hij studeerde aan het (traditionele) medische college van Kirti klooster, en Tashi was zijn klasgenoot toen hij een monnik was (voordat Tashi in 2011 zijn monnikskleed aflegde). Op die bewuste dag tijdens de ochtend bijeenkomst van de medische universiteit had Lungtok aan iedere monnik een yuan uitgedeeld namens de Tibetanen die zich sinds februari 2009 in brand hadden gesotken, en wijdde zijn gebeden aan hen.

Volgens dezelfde bronnen zette op 10 augustus een jonge Tibetaanse leken persoon, genaamd Chopa, zichzelf in brand in het dorpje Me’urama, in Ngaba, onder het schreeuwen van woorden van protest tegen de Chinese overheid. Binnen een paar minuten doofde het beveiligingspersoneel de vlammen en voerde hem weg. Het was niet duidelijk of hij nog in leven was, maar Tibetanen in ballingschap omschreven de vlammen als “hevig” en betwijfelden of hij zou overleven. Sindsdien hebben de Kirti monniken in ballingschap de bevestiging gekregen, dat hij net vóór het bereiken van het ziekenhuis in Barkham overleed. Zijn lichaam werd onmiddellijk door de autoriteiten gecremeerd.

Na de zelfverbranding begonnen gewapende troepen zich bij het dorpje Me’urama in de Ngaba provincie samen te trekken en de situatie is naar verwacht wordt gespannen.

Chopa was een van de leiders van een kaarslicht mars op 23 januari in het dorpje Me’urama tijdens het Chinese Nieuwjaar. Hij was daarna gedwongen om onder te duiken om arrestatie te vermijden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer