26 August 2011

Lodi Gyari dringt aan op Chinese reactie op de wens van Dalai Lama om de slachtoffers van de aardbeving te bezoeken

14 mei 2010

ICT persbericht, 12 mei 2010

Lodi Gyaltsen Gyari, Speciaal Gezant van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, drong aan bij de Chinese regering om positief te reageren op het verzoek van de Dalai Lama om het door aardbeving geteisterde Tibetaanse gebied Kyegundo (Yushu Tibetaans Autonome Prefect) te bezoeken en bekritiseerde scherp de Chinese aantijgingen van exploitatie aan het adres van de Tibetaanse regering in ballingschap in verband met de aardbeving.

In een uitzending van omroep Voice of America, zei Lodi Gyari: “Als Chinese leiders in staat om zijn verreikende besluiten te nemen om Zijne Heiligheid de Dalai Lama om Kyegundo te laten bezoeken, dan zal het ongekende goede wil scheppen onder alle Tibetanen, vooral onder Tibetanen die getroffen zijn door de aardbeving.” De heer Gyari zei dat hij in contact was met de betrokken ambtenaren in de Volksrepubliek China over dit verzoek.

Drie dagen nadat de aardbeving trof op 14 april, uitte de Dalai Lama publiekelijk zijn gretigheid om naar Kyegundo te gaan en spirituele soelaas te bieden aan de getroffenen. Hij sprak eveneens zijn waardering uit voor Chinese autoriteiten, vooral Minister Premier Wen Jiaobo, voor zijn bezoek aan Kyegundo en zijn toezicht op de hulpverlening (www.tibet.net). Volgens officiële Chinese schattingen, zijn 2.183 mensen gestorven, 12.128 gewond geraakt en 100,000 zijn dakloos.

Lodi Gyari zei bovendien dat het spijtig is dat in een dergelijke tragische situatie, sommige mensen in China opzettelijk verdeeldheid creëren en vooruitgang tegenhouden richting een harmonieuze maatschappij, door uitspraken te doen die de feiten verdraaien. Hij verwees specifiek naar betichting dat Tibetaanse leiders in ballingschap de situatie exploiteerden door fondsen te werven in de naam van een wereldwijde hulpverleningsinspanning (Phoenix TV).

“Het is de morele verantwoordelijkheid van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, het Tibetaanse leiderschap en Tibetanen wereldwijd om te doen wat we kunnen om de gewonden en getraumatiseerden te helpen in deze tijd van grote nood. Echter, in anticipatie dat Chinese autoriteiten zich zouden verzetten tegen een dergelijke inspanning, heeft Tibetaanse leiderschap geen publieke oproep gedaan voor donaties tot de verklaring van Voorzitter Jia Qinglin om donaties te verwelkomen van alle Tibetanen in het buitenland. De Kashag drong er toen pas op aan dat Tibetanen in ballingschap bijdragen aan de hulpverlening van Tibetanen in Kyegundo via een NGO die speciaal is opgezet voor dit doel door vrijwilligers uit Kyegundo die nu verblijven in Dharamsala, India,” zei Gyari.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer