2 January 2013

Legendarische 'bebaarde Khampa' George Patterson overlijdt

George Patterson, die voor zijn steun aan Tibetaanse verzetstrijders de legendarische status van ‘bebaarde Khampa’ verwierf, en die één van de eerste mensen was die over de Chinese invasie van Tibet rapporteerde, overleed op 29 december in Schotland. George Patterson, die in maart 2011 de Light of Truth Award van ICT ontving, werd tweeënnegentig jaar oud.


George Patterson (rechts) ontvangt Light of Truth Award 2011, met Thubten Samdup (links), de Noord Europese Vertegenwoordiger van de Dalai Lama, en Marybeth Markey (midden), Directeur van ICT.

George Patterson, geboren in Falkirk in 1920, Schotland, reisde in 1947 voor de eerste keer als christelijke missionaris naar Tibet. Met de Tibetaanse grensstad Kangting als basis reisde hij uitgebreid rond in Oost-Tibet, leefde onder de Khampas en leerde de taal, terwijl hij hen medisch behandelde. Met de dreigende Chinese Communistische invasie van Tibet in 1950, en zijn medische voorraden uitgeput, reisde hij op verzoek van de Khampa leiders dwars door Tibet  van oost naar west langs een niet eerder bekende en verraderlijke route om de regeringen van India, Groot-Brittannië en de VS te waarschuwen over de verwachte Chinese invasie, en om hulp te zoeken voor de Khampas bij hun verzet. In maart 1950 bereikte hij in India.

In een brief overhandigd bij de Light of Truth Award, een eenvoudige boter-lamp, die het licht symboliseert dat de ontvanger heeft doen schijnen op de kwestie Tibet, stelde de speciale gezant van de Dalai Lama, Lodi Gyaltsen Gyari: “Het is voor mij een eer om u de beslissing van het bestuur van de International Campaign for Tibet, waarmee zij u de ‘Light of Truth’ onderscheiding toe te kennen, schriftelijk over te brengen. Deze ‘Licht der Waarheid’ prijs is binnen de Tibetaanse wereld de hoogste erkenning van de dienstverlening aan Tibet. De Raad van Bestuur, voorgezeten door de heer Richard Gere, nam deze beslissing unaniem met groot enthousiasme en, namens hen, wil ik u hiermee van harte feliciteren. Als Khampa geeft het mij extra voldoening, dat juist ik dit nieuws persoonlijk aan u, Khampa Gyau (‘bebaarde Khampa’), zoals Zijne Heiligheid de Dalai Lama u liefdevol en welgezind noemde, officieel mag overbrengen.”

George Patterson begon zijn toespraak met enkele woorden in het Kham dialect en zei dat hij eigenlijk nooit had verwacht om de Light of Truth Award te ontvangen omdat hij “nooit had gedacht, dat hij iets had gedaan om deze te verdienen”. In een ontroerend getuigenis over zijn leven, omringd door familie en vrienden, deed de heer Patterson verslag over zijn reis door Tibet naar India om medische bevoorrading te krijgen en de wereld te waarschuwen voor de op handen zijnde Chinese invasie van Tibet: “Mijn besluit [om dit te doen] betekende dat ik het onherbergzaamste terrein in de wereld op het slechtste mogelijke moment van het jaar – midwinter – zou moeten doortrekken, en zonder een kaart, om een afstand van duizend mijl van hoge bergketens te overbruggen. In die tijd van het jaar was er Siberische wind en sneeuw en ‘s nachts hoorde je door de intense kou de rotsen splijten als ze zich van de hitte overdag aanpasten aan de kou van de nacht. Dat laat iemand niet onberoerd. Ik moest wennen aan het slapen met de paarden en yaks. – Ik prefereerde de paarden veruit.”

George Patterson deed in zijn toespraak verslag van de reactie van westerse regeringen op de crisis in Tibet, die varieerden van ongeloof tot een onwil om iets te ondernemen. Omdat het vanwege de Chinese bezetting niet meer mogelijk was om naar Tibet terug te keren, verbleef hij van 1950 tot 61 in de steden Kalimpong en Darjeeling aan het Indiase-Tibetaanse grens, waar hij actief het leven en de politiek van de volkeren van de Himalaya en Centraal-Azië bestudeerde en diep verbonden bleef met het lot van de Tibetaanse volk. Toen hem op een gegeven moment werd gevraagd om de Khampas te helpen, zei hij: “Ik was George Patterson uit een klein dorpje in Schotland, ik ging van school toen ik nog geen 14 was, en nu werd mij gevraagd om te onderhandelen tussen landen op het hoogste niveau.”

De heer Patterson, die meer dan zeven boeken schreef, reisde in een gevaarlijke missie in het midden van de jaren 1960 terug naar Tibet om met een camera een overval op een Chinees militair vrachtwagen konvooi door Tibetaanse guerrilla’s vast te leggen. De resulterende film, ‘Raid Into Tibet’, werd de enige beschikbare film over de inspanningen van het Tibetaanse verzet in Tibet vanuit het afgelegen gebied van Mustang, in Nepal, van 1960 tot 1974.

De reeds eerder overleden vrouw van George Patterson, Dr. Meg, werd ook bekend voor haar baanbrekende werk in Azië, en ontwikkelde een nieuwe behandeling voor drugsverslaving (NeuroElectric therapie, of NET), die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer