26 augustus 2011

Langste calligrafie rol ter wereld: Jamyang Dorjee Chakrishar zet een nieuw wereldrecord

10 augustus 2010

New York, VS – Jamyang Dorjee Chakrishar, een 56 jaar oude Tibetaanse Meester Calligrafeur en inwoner van Sikkim in India, heeft een 163,2 meter lange calligrafie rol gemaakt – dit is een nieuw wereldrecord.

De langste calligrafie rol ter wereld bevat 163,2 lange gebeden voor een lang leven van de veertiende Dalai Lama door 32 grote spirituele meesters uit Tibet. Het is geschreven op Lokta, traditioneel Tibetaanse handgemaakte papieren gefabriceerd in Nepal door een Tibetaans papierbedrijf. Het duurde voor Jamyang 6 maanden om de 65,000 Tibetaanse karakters op te schrijven. Ze werden geschreven in verschillende Tibetaanse calligrafie stijlen waaronder Tsugring, Tsugthung, Tsugma Kyug en een Kyug form van Umed. Er werd gebruik gemaakt van Japanse Sumi inkt.

De rol is voorheen tentoongesteld op het Tenzin Gyatso Instituut te Washington in aanwezigheid van de Internationaal Bestsellende auteur Sogyal Rinpoche en de Speciaal Gezant van de Dalai Lama, Lodi Gyari.

Jamyang werd geboren in Lhasa en studeerde in Tibetaanse vluchtelingen scholen in Shimla en Mussoorie, India. Hij werkte als ‘senior Ambtenaar’ voor de Sikkim regering en maakte daarna deel uit van de Centraal Tibetaanse Administratie van de Tibetaanse Regering in Ballingschap in Dharamsala, India.
Jamyang woont momenteel in Nepal, waar hij werkt als de Regionale Programma Coördinator voor de Conservatie van Tibetaanse Kunsten en Cultuur (CTAC).

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer