28 August 2011

Kamer wil ontmoeting van Balkenende met Dalai Lama

24 april 2009

Bron: Trouw

De Tweede Kamer wil dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) de dalai lama ontmoet bij het bezoek van de geestelijk leider van Tibet aan Nederland in juni. Een motie van GroenLinks, waarin de regering wordt gevraagd een ontmoeting mogelijk te maken, werd donderdagnacht aangenomen.

De Kamer wijst er in de motie op dat de dalai lama ook ontmoetingen heeft gehad met de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Belgische minister-president Yves Leterme en de Britse premier Gordon Brown.

De dalai lama is op 4 en 5 juni in Nederland en geeft onder meer een lezing in de RAI in Amsterdam. Bij die gelegenheid heeft hij een ontmoeting met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Ook de Tweede Kamer ontvangt hem voor een openbaar gesprek. Alle partijen in de Kamer krijgen een minuut om vragen te stellen.

De Chinese ambassadeur in Nederland schreef vorige week een brief aan de Kamer, waarin hij duidelijk maakte dat de Chinese regering het bezoek van de dalai lama aan het parlement niet op prijs stelt. De Kamer rekent echter op begrip van China voor de democratie in Nederland.

China ziet de dalai lama als de leider van een separatistische beweging. Nadat de Franse president Sarkozy de dalai lama vorig jaar had ontvangen, bekoelden de betrekkingen tussen China en Frankrijk. Begin deze maand werd de ruzie bijgelegd.

Link naar pagina op website Trouw.nl

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer