19 July 2012

Jonge monnik en voorbeeldig student steekt zichzelf in brand in Tibet

ICT-rapport

Gisteren werd de dood herdacht van een 18-jarige monnik uit Ngaba (Chinees: Aba), die zichzelf in brand had gestoken. De herdenking vond plaats door Tibetanen in zijn klooster, Gyalrong Tsodun Kirti, een dochterklooster van het Kirti klooster. Het Kirti klooster is vanaf het begin het epicentrum van de Tibetaanse zelfverbrandingen: van de 44 gedocumenteerde zelfverbrandingen vanaf 27 februari 2009, zijn zeven monniken en negen voormalige monniken afkomstig uit het Kirti klooster.


Een foto van Losang Lozin, de 31ste Tibetaan die zichzelf in 2012 in Tibet in brand stak.

In een opiniestuk in de Washington Post van 15 juli omschreef Dr. Lobsang Sangay, de leider van de Tibetaanse regering in ballingschap, de Tibetaanse zelfverbrandingen als “een duidelijke aanklacht tegen het falende beleid van de Chinese regering in Tibet: het beleid is gebaseerd op politieke onderdrukking, sociale marginalisering, culturele assimilatie en vernietiging van het milieu”. Hij drong er bij China op aan om “de beperkingen in Tibet met onmiddellijke ingang te versoepelen.”

Losang Lozin (zie foto) stak zichzelf gisteren in brand tegenover de hoofdingang van de aula van het klooster en probeerde vervolgens in de richting van het regeringskantoor van het dorp te lopen, aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India. Een email vertaald uit het Tibetaans geeft het volgende verslag:

“Nadat hij slechts een korte afstand afgelegd had, werden de vlammen heviger, en viel hij op de grond. Hij stierf ter plekke. Terwijl hij in brand stond, schreeuwde hij woorden van protest, maar het is nog niet duidelijk wat deze woorden precies waren. Hierna namen de monniken zijn lichaam mee en momenteel worden er in zijn eer speciale stervensrituelen uitgevoerd. Ze zijn van plan om zijn overblijfselen deze avond te cremeren.”

De Kirti monniken in ballingschap berichten ook dat beveiligingspersoneel en troepen uit Barkham zich in de nabijheid van het klooster bevinden. De vrees bestaat dat de situatie mogelijk escaleert als lokale Tibetanen zich daar verzamelen.
Losang Lozin had zich op jonge leeftijd bij het klooster aangesloten en zat in de gevorderde  klas. Volgens twee monniken van het Kirti klooster in ballingschap, Lobsang Yeshe en Kanyag Tsering, was hij “een voorbeeldig student in zowel zijn studie als zijn persoonlijk gedrag”. Losang Lozin is de derde monnik uit Kirti Tsodun, die zich zelf in brand stak. Op 30 maart, stierven Palden, 21 jaar oud 2), en Tenpa Darjey, 22 jaar 3), na zichzelf in brand te hebben gestoken.

Losang Lozin kwam uit het dorp Kholachang Dewa in de gemeente Tsodun, Barkham1). Het Tsodun Kirti klooster ligt in het noorden van de provincie Barkham op ongeveer 85 km van de hoofdstad van de provincie (en het hoofdkwartier van de Ngaba prefectuur). Het staat ook bekend als Ganden Tashi Choeling, en het is het grootste klooster van de Gelugpa school in de Gyalrong regio (Zuid-Ngaba prefectuur).

Links

1) Barkham (Chinees: Ma’erkang) provincie in Ngaba (Chinees: Aba), Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur.

2) Chimey Palden

3) Tenpa Darjey

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer