28 August 2011

Inval in Labrang-klooster: monniken weggevoerd in een klimaat van angst

Op 14-15 april, enkele dagen na een protest door monniken voor een groep Westerse journalisten, arriveerde er een grote gewapende politiemacht bij het Labrang-klooster (Chinees: Xiahe) in het Sangchu-district in Gannan, Gansu. Een onbekend aantal monniken werd in hechtenis genomen.

Volgens één bron staan er gewapende troepen opgesteld ‘in elke hoek van het klooster’ en doorzoeken zij de kamers van alle monniken. De troepen vernielden heiligdommen en verscheuren afbeeldingen van de Dalai Lama. Details van wat er precies in Labrang is gebeurd zijn nauwelijks bekend. De autoriteiten hebben maatregelen genomen om de communicatie met de buitenwereld te verhinderen. Niettemin is bevestigd dat er een aantal monniken wordt vastgehouden en zijn er ernstige zorgen over hun toestand. Door de intimidatie en militaire aanwezigheid is het zelfs voor sommige monniken in het klooster onduidelijk wie er precies wordt vastgehouden. (Lees meer)

Filmbeelden van de protesten op 9 april door Labrang-monniken bij een groep buitenlandse journalisten tonen één van de monniken die een khatag (een witte Tibetaanse offersjaal) aanbiedt aan een journalist, terwijl één monnik zegt: ‘Wij danken u oprecht voor uw komst.’ (Zie Youtube video 1, Zie Youtube video 2). Één van de jonge monniken, die een grote Tibetaanse vlag vasthield, riep: ‘Wij willen mensenrechten, wij willen vrijheid voor de Tibetanen (Vrij Tibet). Wij houden het niet langer uit om onder dit repressieve Chinese bestuur te leven. Zij onderdrukken ons in elk deel van Tibet en daarom kunnen wij niet langer de Boeddha-dharma ontwikkelen en zonder dat kan het idee van wereldvrede (niet bloeien).” In een uitspraak die refereert aan de onzekere toekomst van de Tibetanen en de Tibetaanse cultuur, verklaarde een andere monnik aan de journalisten dat ‘Tibetanen, vooral de ouderen, zijn als een zonsondergang over de piek van een berg.’ (Lees meer : ICT- rapport).

Volgens betrouwbare bronden zijn er de afgelopen weken duizenden Tibetanen aangehouden, in Kanlho (Gannan) Tibetaanse Autonome Prefectuur in Gansu. Velen daarvan waren monniken. Na enkele dagen of weken vastgehouden werden ze vrijgelaten, vaak na betaling van boetes van meerdere duizenden yuans (1000 yuan = 90 euro). China’s staatsmedia erkenden de detentie van bijna 4.000 Tibetanen, die beschreven werden als ‘relschoppers’. (in Lhasa en in de Gannan Tibetaanse Autonome Prefectuur, provincie Gansu (Xinhua, 9 april)). De media verklaarden dat meer dan de helft van hen  was vrijgelaten en dat meer dan 400 mensen formeel gearresteerd zijn op beschuldiging van niet nader gespecificeerde misdaden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer