1 May 2021

In nagedachtenis van Hans van Baalen

Met droefheid en verslagenheid hebben wij bij ICT Europe kennis genomen van het plotselinge overlijden van voormalig Kamerlid voor de VVD en Europarlementariër Hans van Baalen.

Het toeval wil dat de start van Hans van Baalen als kamerlid in 1999 precies samenviel met het jaar van oprichting van ICT Europe. Als overtuigd en bewogen liberaal met een diepe afkeer van onderdrukking en onvrijheid was Hans van Baalen dan ook vanaf het begin een natuurlijke bondgenoot voor onze organisatie en het Tibetaanse volk, in eerste instantie als kamerlid en later binnen het Europese parlement.

Het is een groot voorrecht voor mij geweest de heer van Baalen afgelopen 20 jaar van nabij te leren kennen als een buitengewoon warme en inspirerende man. De heer van Baalen trok zich oprecht het wrede lot van mijn landgenoten aan en zette zich bij talloze gelegenheden ook daadwerkelijk politiek tijdens parlementaire debatten en publieksacties.

Hans van Baalen (VVD) en Tsering Jampa voor petitie gericht aan minister-president Balkenende tijdens het Ticket for Tibet festival op 20 april 2008, Amsterdam.
Hans van Baalen (VVD) en Tsering Jampa voor petitie gericht aan minister-president Balkenende tijdens het Ticket for Tibet festival op 20 april 2008, Amsterdam.

 

Als liberaal in hart en nieren hielden zijn aspiraties voor vrijheid en de daarmee samenhangende menselijke waardigheid niet op bij Tibet, maar omvatte talloze andere onderdrukte landen en volken. Overeenkomstig mijn geloof ben ik er absoluut zeker van, dat de dood niet het einde is, maar een overgang naar een nieuw begin en dat dergelijke gebaren van betrokkenheid en medemenselijkheid nooit verloren gaan.

Het onverwachte heengaan van Hans van Baalen op deze bijzonder jonge leeftijd treft ons uitzonderlijk zwaar. Namens ICT wens ik zijn familie alle sterkte in deze moeilijke periode. In dankbaarheid gaan onze wensen en gebeden gaan naar hem uit.

 

Tsering Jampa

Algemeen Directeur International Campaign for Tibet Europe

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...