17 April 2014

Illegale detentie van demonstranten in België tijdens het bezoek van de Chinese president

Belgische burger politie op het punt van arrestatie van twee leden van Tibet Support Group Vrienden van Tibet, Inge Hermans en Georges Timmermans, op 1 april in Brugge.

Tibetanen en Belgische supporters met de intentie om vreedzaam te protesteren tijdens president Xi Jinping’s bezoek aan Brugge in België werden op 1 april urenlang vastgehouden, in één geval gedeeltelijk gefouilleerd, en zagen hoe hun Tibetaanse vlaggen in beslag werden genomen.
Toestemming om een vreedzaam protest te organiseren was eerder door de burgemeester van Brugge verleend.

Onze organisaties1) documenteerden de volgende schendingen van de mensenrechten:
. De aanhouding van ten minste 13 Tibetanen en drie Belgen, ofwel op weg naar een vreedzaam protest of in de buurt een plek waar Xi Jinping aan het spreken was.
. Inge Hermans, musicus bij de Anvers Opera en voorzitter van Vrienden van Tibet, werd vastgehouden in een “koude, vochtige cel” gedurende enkele uren na te zijn opgepakt in de buurt van waar Xi Jinping aan het spreken was in Brugge. Haar werd door de politie meegedeeld dat tijdens het bezoek van Xi Jinping: “Er geen democratie was” in België aangezien “de regels waren veranderd”.
. Het door de politie met geweld in beslag nemen van kleine Tibetaanse vlaggen uit de zakken van mensen.
. Een Tibetaanse demonstrant werd op de grond geworsteld door politie en zijn mond werd met een papieren zakdoekje gevuld door een agent in burger om hem te beletten te roepen dat Xi met de Dalai Lama moeten praten. (Het incident kan hier op video worden bekeken).
. Sommige Tibetanen op weg naar een demonstratie werden opgesloten in een politie busje en verteld dat “alleen Chinezen” daar mochten komen, niet Tibetanen.
. Een Belgische journalist werd door het hoofd van de politie van Brugge verteld, dat op verzoek van de Chinese veiligheidstroepen, alle ramen op de route van de Chinese president moesten worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze geen Tibetaanse vlaggen of foto’s van de Dalai Lama zouden weergeven. De politiechef zei tegen de journalist: “De orders waren duidelijk: President Xi mag geen Tibetaanse protesten zien of horen”

In 2000, tijdens een staatsbezoek aan Londen door de toenmalige Chinese president Jiang Zemin, verwijderde de Metropolitan Police in Groot-Brittannië met geweld vlaggen en spandoeken van vreedzame demonstranten op de Mall en positioneerde bestelwagens voor de demonstranten.
De Free Tibet Campaig diende een aanklacht in tegen de politie, die later heeft toegegeven dat haar ambtenaren onrechtmatig hebben gehandeld.

In reactie op de gebeurtenis van 1 april 2014 in Brugge stelt Vincent Metten, EU Policy Director van ICT: “De Chinese overheid moet niet worden toegestaan ??om hun repressieve maatregelen tegen de vrijheid van vergadering en meningsuiting naar België te exporteren. Overal waar hij heeft gereisd in Europa is Xi Jinping ontmoet door Tibetanen, die vreedzaam protesteerden tegen de onderdrukking in hun land, maar voor zover bekend hebben veiligheidstroepen nergens anders op deze protesten gereageerd op de manier, als ze gedaan hebben in Brugge.

Wij veroordelen deze schendingen van de vrijheid van meningsuiting en vergadering door de Belgische autoriteiten ten stelligste.”“We zijn getuige van een verontrustende trend waarin EU-lidstaten steeds minder geneigd lijken tot het bevorderen en beschermen van de mensenrechten bij het ??voeren van dialogen met China”, verklaarde Karim Lahidji, voorzitter van FIDH. “Op 1 april is dit falen in de bescherming van de mensenrechten een bijzonder zorgwekkend drempel overschreden. Niet alleen heeft België nagelaten om een duidelijke boodschap over het belang van de mensenrechten naar China te sturen, maar deze rechten werden op het eigen grondgebied geschonden. Dit is onaanvaardbaar, en we roepen de autoriteiten op om uit te leggen wat er gebeurd is en wie verantwoordelijk is.

”Onze organisaties hebben getuigenissen van Belgische burgers, die door deze schendingen zijn getroffen en zijn van plan om de zaak langs juridische weg voort te zetten.Voor een nadere uiteenzetting van de gebeurtenissen van 1 april 2014, zie de compilatie van getuigenissen opgesteld door ICT en Lungta Association.

1)
FIDH – Fédération internationale des ligues des droits de l’Homme
LDH – Ligue des droits de l’Homme, Belgique
ICT – The International Campaign for Tibet
Lungta Association Belgium

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer