7 June 2014

ICT verwelkomt vrijlating Dhondup Wangchen

International Campaign for Tibet (ICT) verwelkomt de vrijlating van filmmaker Dhondup Wangchen. De bekroonde filmmaker werd vrijgelaten, omdat zijn gevangenistermijn van zes jaar verstreken was, aldus een persbericht van Filmen voor Tibet, die campagne voerde voor zijn vrijlating.


Dhondup Wangchen vrijgelaten uit de gevangenis, Khotse, 5 juni 2014.

“Hij is zes jaar lang vastgehouden enkel voor het maken van een film. Vrijheid van meningsuiting is een universeel recht en mag door alle burgers worden uitgeoefend. We zijn blij dat Dhondup de gevangenis nu verlaten heeft en we hopen dat hij snel in staat zal zijn om naar zijn familie te gaan”, zegt Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet.

Dhondup Wangchen en zijn assistent Jigme Gyatso werden in maart 2008 aangehouden, nadat ze “Leaving Fear Behind” hadden voltooid, een documentaire, waarin Tibetanen in de provincie Qinghai hun mening geven over de Dalai Lama, de Olympische Spelen en de Chinese wetgeving.

Voor zijn arrestatie slaagde hij erin om de film naar het buitenland te smokkelen. De film is wereldwijd vertoond. In juli 2009 verhinderden ambtenaren advocaat Li Dunyong om Wangchen te vertegenwoordigen en werd het aangeklaagd voor het “aanzetten tot separatisme”. Het Volksgerechtshof in Xining veroordeelde hem op 28 december 2009 tot zes jaar gevangenisstraf. Na de harde behandeling in de Xichuan Gevangenis, die onder meer eenzame opsluiting omvatte, plaatsten ambtenaren Dhondup Wangchen begin maart 2012 over naar de Qinghai Vrouwen Gevangenis in de stad Xining, waar de omstandigheden “beter” waren en familieleden op bezoek konden komen.

Zijn vrouw Lhamo Tso startte een internationale campagne voor zijn vrijlating. Ze woont nu in San Francisco en werd als volgt geciteerd door Filmen voor Tibet: “Zes jaar van onrecht en het pijnlijk tellen van de dagen zijn vandaag beëindigd. Het is een dag van ongelooflijke vreugde voor zijn ouders in Dharamsala, onze kinderen en mijzelf. We kijken ernaar uit om te worden herenigd als een familie.”

Dhondup Wangchen is door Amnesty International gehuldigd voor zijn moed. Het Comite ter Bescherming van Journalisten kende hem ook in 2012 de International Press Freedom Award toe. Het geval van Dhondup was een prioriteit voor de overheid van de Verenigde Staten. Het State Department bracht zijn zaak bij de VS-China mensenrechtendialoog vorig jaar ter sprake.

Jigme Gyatso zat zeven maanden in de gevangenis voor de film, maar werd vervolgens meteen aangeklaagd voor een andere politieke misdaad en ontvluchtte Tibet. Hij bereikte twee weken geleden Dharamsala, de thuisbasis van de Dalai Lama in India.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer