23 juni 2017

ICT veroordeelt dreigement China voor vergelding tegen University of California in San Diego

Dalai Lama UCSD De Dalai Lama tijdens zijn openingsspeech op de Universiteit van California in San Diego. (Photo/OHHDL)

International Campaign for Tibet veroordeelt met klem het Chinese dreigement voor represailles tegen een Amerikaanse universiteit en haar voorzitter voor het uitnodigen van de Dalai Lama om tijdens de afstudeerceremonie op 17 juni 2017 een speech te geven.

De University of California in San Diego had de Dalai Lama dit jaar verzocht de afstudeerceremonie bij te wonen. Sommige studenten uit China onder leiding van de UC San Diego afdeling van de Chinese Studenten en Wetenschappers Association (CSSA) maakten bezwaar tegen de uitnodiging van de Dalai Lama, maar konden geen steekhoudende argumenten geven waarom hij hiervoor niet geschikt zou zijn. Op 3 februari 2017 deelde de CSSA haar leden mee door middel van een WeChat posting in het Chinees, dat het reeds contact had met het Consulaat-Generaal van de Volksrepubliek China in Los Angeles en in afwachting was van “instructies van het Consulaat-Generaal.” In een verklaring op 6 februari 2017 stelde International Campaign for Tibet, dat niet kan worden toegestaan, dat de Chinese ambassade en consulaten zich, direct of indirect, mengen in de academische beslissingen van Amerikaanse universiteiten. Hierna veranderden de Chinese studenten hun verhaal en ontkenden iedere instructie van de Chinese regering aan hen. Universiteit voorzitter Pradeep Khosla ontmoette vertegenwoordigers van de Chinese studenten, die ook op de campus een openbare informatiebijeenkomst mochten houden over hun visie op de Dalai Lama en de situatie in Tibet.

In zijn in de media breed uitgemeten speech op 17 juni 2017 sprak de Dalai Lama zijn dankbaarheid uit aan de docenten voor hun belangrijke rol in de maatschappij. Ook gaf hij dringende adviezen aan de studenten over hoe ze hun leven na hun afstuderen zouden moeten benaderen, waaronder het belang van mededogen en menselijke hartelijkheid. Net als bij talloze andere gelegenheden deed de Dalai Lama in het bijzonder een beroep op de Indiase en Chinese studenten van de Universiteit om zich bewust te zijn van hun rijke culturele erfgoed en te zoeken naar manieren om deze in hun dagelijkse activiteiten toe te passen. In een webcast van de toespraak bleek dat de toespraak van de Dalai Lama een enthousiast receptie kreeg van de daar bijeengekomen studenten.

Maar nu heeft een Chinese staatskrant, de Global Times, die bekend staat als propaganda-uitlaatklep voor de Communistische Partij, in een redactioneel artikel (d.d. 20 juni 2017) een bedreiging geuit aan het adres van de voorzitter van de Universiteit door te stellen: “Khosla moeten de gevolgen hiervan dragen” en ging door met te zeggen: “zijn steun voor onafhankelijkheid van Tibet zal zijn persoonlijke interactie en die van de universiteit met China beïnvloeden. Chinese universiteiten doen er verstandig aan samenwerkingsprogramma’s in heroverweging te nemen. De suggestie wordt gewekt dat de relevante Chinese autoriteiten geen visum aan voorzitter zullen verstrekken en door de universiteit uitgegeven diploma’s en certificaten in China niet zullen erkennen.” Voor de goede orde, er is geen enkel bewijs om te suggereren dat voorzitter Khosla op enige wijze betrokken is geweest bij welke actie ter ondersteuning van Tibetaanse onafhankelijkheid dan ook.

International Campaign for Tibet heeft het State Department in de V.S. en de leiding van het Congres op de hoogte gebracht van deze flagrante bedreiging tegen een Amerikaanse universiteit door China voor het gebruik van haar academische vrijheid en zal deze kwestie nauwgezet blijven volgen.

Bekijk hier de video ‘Omarm de Schoonheid van Verscheidenheid in onze Wereld’ van de Dalai Lama over de openingsceremonie bij de universiteit in San Diego: https://www.youtube.com/watch?v=O_yDGm5JYeg
of bekijk hier de foto’s op de site van de Dalai Lama: https://www.dalailama.com/pictures/university-of-california-san-diego-commencement-ceremony

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer